Кюстендилската певица Румяна Попова: Целият ми род е музикален, учих се от леля си

Певицата Румяна Попова едва ли има нужда от представяне – родена е в Кюстендил през 21 април 1967 година и повече от 20 години е на музикалната сцена. Тя даде специално интервю за „Вяра:

– Разкажете ни нещо за първите Ви музикални изяви?

– Аз съм завършила СМУ в Широка лъка и ЮЗУ „Неофит Рилски”. От дете се занимавам с музика. В рода ми има много музиканти и певци; първият ми учител е моята леля, която е била солист на Кюстендилския ансамбъл. Впоследствие съм се учила от моите преподаватели и от изпълнители, които съм харесвала и подражавала.

– Какво смятате за новаторските идеи в народната музика и творчество?

– Смесване на стиловете е нещо интересно и се харесва много от младите! Аз съм „за” да се правят такива експерименти; понякога се получава различна и красива музика. Имам такъв дует с джаз певеца Васил Петров, получи се много интересно парче, което допадна на много хора.

– Смятате ли, че един професионален певец трябва да има и други заложби освен пеенето? Ето пример с Тодор Колев и Стефан Данаилов, които са имали изяви и на музикалната сцена, наред с актьорските си изяви…

– За мен един изпълнител първо трябва да може да пее, а след това е всичко останало. Другите заложби могат само да подпомогнат основното и са винаги в помощ, ако човек ги носи в себе си.

– Мнозина университети вече предлагат специализирано образование по изкуство; това не е ли нож с две остриета?

– Както всички останали специалности в нашето образование, така е и с музиката – вече нищо не е на необходимото ниво, за съжаление. Но това е както всичко останало в нашата неуредена държава, а изкуството е на последно място. Надявам се някой ден да живеем в нормална държава! Дано да сме живи да го видим… но това е тема на друг разговор!

Георги АРГИРОВ