Критикът на Кремъл Алексей Навални е бил отровен от бутилка с вода в хотелската си стая в сибирския град Томск, а не на летището, както се смяташе досега, предаде „Ройтерс”.

Информацията беше съобщена от екипа му в коментар към видеоклип, публикуван в акаунта на Навални в инстаграм.

Опозиционният лидер се почувства зле по време на вътрешен полет в страната миналия месец и впоследствие беше отведен в Берлин за лечение.

Според Германия той е бил отровен с нервнопаралитичното вещество „Новичок”. Москва твърди, че няма доказателства за отравяне.

Междувременно от руското посолство в Германия са поискали консулски достъп до опозиционния лидер Алексей Навали, който се лекува в берлинската клиника „Шарите“ след предполагаемо отравяне с вещество от групата „Новичок“. Това предаде агенция „Интерфакс“, като се позова на свой източник.

От руската дипломатическа мисия в Берлин отказваха да коментират информацията на „Интерфакс“.

Прессекретарят на опозиционера Кира Ярмиш пък обясни откъде се появила пластмасовата бутилка, върху която, както твърди германската страна, в лаборатория на Бундесвера са били открити следи от „Новичок“.

След като научили, че Алексей Навални се е почувствал зле по време на полета за Москва, негови колеги от Фонда за борба с корупцията веднага отишли в хотелската му стая в град Томск. Там, в присъствието на адвокат, описали и опаковали всички вещи, които намерили, включително пластмасова бутилка за вода. По-късно предали бутилката на германските лекари, написа Ярмиш в профила си в инстаграм./БНР