Отстраниха 29 германски полицаи, правели колажи с бежанци в газови камери

Униформените са обвинени в използването на крайнодесни чатове

29 германски полицаи в германската провинция Северен Рейн-Вестфалия бяха отстранени временно от работа заради дясноекстремистка пропаганда. На мобилните им телефони били открити снимки на Адолф Хитлер и подправени фотографии на бежанци в газови камери, съобщава „Ройтерс”.

Полицейските служители са обвинени в използването на крайнодесни чатове, където се споделяло екстремистко съдържание като свастики и други нацистки символи, забранени за разпространение от германската Конституция.

В сряда са били претърсени 34 полицейски участъка и жилища на униформени в Северен Рейн-Вестфалия. При акцията са открити общо 126 файла с изображения с криминално съдържание, разпространени в пет чат групи в WhatsApp. Една от тези групи съществува от 2012 г., а друга, в която са разменяни повечето файлове – от 2015 г., съобщиха местните власти.

„Това е позор за полицията на Северен Рейн-Вестфалия”, заяви вътрешният министър на провинцията Херберт Ройл.

Някои от отстранените полицаи, сред които има и жени, могат да бъдат обвинени в разпространението на нацистка пропаганда и език на омразата. Подлежат и на санкции, включително уволнение и разжалване.

От германската прокуратура заявиха, че миналия месец са разследвали пенсиониран полицай по подозрения в изпращането на заплашителни имейли, подписани от името на банда от неонацистки убийци. Получателите на електронните писма били известни личности с негермански произход./НОВА