Македонската информационна агенция МИА публикува днес дописка със заглавие „България се бунтува заради държавна антибългарска идеология в Северна Македония“.

Кореспонденцията на агенцията в Брюксел се позовава на обяснителен меморандум, представен от българската страна на другите страни – членки на Евросъюза в контекста на европейското разширяване.

В документа се съдържа призив към властите в Скопие да се разделят с идеологическото наследство от комунистическа Югославия, което е причина за етническото инженерство в днешна Северна Македония.

Според МИА София обвинява македонските власти, че нарушават ангажимента си да не подкрепят лица и организации, стремящи се към признаване на македонско малцинство в България.

От българското постоянно представителство потвърдиха за „Хоризонт“, че меморандум е изпратен в работна група „Разширяване“ към Съвета на Европейския съюз. Документът съдържа рамковата позиция за разширяването на съюза, приета от правителството миналата година и потвърдена от всички политически сили в Народното събрание./БНР