За да се ограничи тази тенденция, обучението на най-малките по пътна безопасност в училище от тази година ще е по-различно

Тревожни данни за броя на тежките катастрофи с деца. За първите 7 месеца на 2020 г. 6 деца са загинали на пътя, а сериозно ранените са близо 500. За да се ограничи тази тенденция, обучението на най-малките по пътна безопасност в училище от тази година ще е по-различно.

Децата от 1-ви „а” са в клас едва от три дни. Вече обаче са наясно с основните правила на пътя. Причината е, че от тази година им преподават не само в клас, но и навън, пред големи табели с основните знаци, които е добре да знаят.

Всеки последен час от деня учителките заделят по пет минути да говорят с децата за това как да се движат по пътищата, за опасностите, които крият превозните средства, как да се предпазват и съответно ги водят при таблата, за да ги разгледат”, каза директорът на 22-ро СЕУ „Георги С. Раковски” Елена Кърпачева.

Обучението наподобява състезание по двойки за това кой знае повече. Целта е децата да се превърнат в коректив за родителите си.

22-ро училище е първото у нас, оборудвано с такива табели. „Децата не трябва да приемат това като досадните последни 5 минути. Трябва да го приемат като нещо нормално и много необходимо”, посочва още Елена Кърпачева.

Целта е така да се оборудват всички училища в страната. „Тези табла съдържат основните групи. Надяваме се, че всеки ден децата, минавайки покрай тях, в крайна сметка до края на годината ще запомнят поне един или два от тези пътни знаци”, казва Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

Засега са закупени близо 3000 табели. „Кампанията стартира първоначално в София. До края на месеца би трябвало да се инсталират в цялата страна”, заяви д-р Милен Марков от Държавната агенция за безопасност на движението.

Разработва се и игра в интернет, чрез която децата да попадат виртуално в реални ситуации на пътя, за да им е още по-забавно, докато учат правилата за движение./НОВА