„Беласица” и „Марек” направиха равен в Югозападното дерби

Над 1000 зрители изгледаха Югозападното дерби между отборите на местния „Беласица” и „Марек” на стадион „Цар Самуил” в Петрич. Това бе среща от 7-ия кръг на ЮЗ трета лига. Само при победа домакините запазваха шансовете си да делят върха заедно в отбора на „Вихрен”. Това не се получи. По всичко личеше, че треньорският щаб на „Марек” беше разучил добре играта на „Беласица”. Същото обаче не може да се каже за колегите им от петричкия тим. На пакет се придвижваха футболистите от гостуващия отбор и в нападение, и в отбрана – нещо, за което се изисква отлична физическа и тактическа подготовка. Възпитаниците на Светльо Георгиев се бореха много на терена за първата топка, имаха интересни хрумвания при атаките си, които им носеха успех.

 

Истински капитан бе Александър Близнаков,

 

който освен че ръководеше нещата на терена, аташираше удобни топки към колегите си там, където трябва. По левия фланг Веско Любомиров показа завидни качества и отбеляза рядко красив гол. Добре че сред 11-те на „Марек” не бяха наказаният Димитър Панталеев и контузеният Димитър Владимиров, който взе участие накрая на мача. И в този оспорван двубой феновете на „Беласица” се измъчиха. Трима от отбора на „Беласица” изгледаха мача отблизо и вместо да поемат пътя към съблекалнята навреме, на някого му дойде наум да изсипят вината на основния състезател Симеон Бояджиев, който заедно с вратаря Захари Димитров и полевите играчи Атанас Димитров, Атанас Карачоров и Марти Таушанов през настоящото първенство играеха на ниво във всички шест изиграни срещи. В едно предишно изказване старши треньорът на „Беласица” Саша Симонович сподели, че при първото му появяване в Петрич е разбрал, че преди това в отбора са били футболисти като Христо Спасов, Владимир Кабранов, Жустино Мендес, Мохамед Потчи, Дауте Перейра, Георги Спасов и други, но никой не му ги е представил. Всички те играят в отбори от втора и трета лига и радват феновете с добрата си игра и отбелязване на голове, вместо това да бъде за отбора на „Беласица”.

И в седмия мач от началото на първенството

 

 атаките на „Беласица” бяха най-вече по десния фланг,

ползвайки бързината на Атанас Карачоров. Макар и зорко следен от футболистите на „Марек”, той намираше начин да се освободи от тях и в 11-ата минута насочи кълбото в наказателното поле на гостите, където Живко Димитров-Малкия Ромарио изпрати топката в горния десен ъгъл на Пламен Младенов за 1:0. Това сякаш приспа ариергарда на домакините, които в 16-ата минута позволиха на лявото крило Веселин Любомиров да се поразходи с топката 20-ина метра, навлизайки навътре, и със страхотен шут изненада вратаря Захари Димитров, изпращайки топката в горния му десен ъгъл за 1:1. Този гол импулсира младия отбор на „Марек”, получавайки указания отвън от Цветан Видински и Светльо Георгиев. На два пъти Александър Смилков и вратарят Захари Димитров се намесиха навреме, изпреварвайки Калайджийски и Чечев, преди да стрелят. Четири минути преди края на първото полувреме Атанас Карачоров центрира високо топката в наказателното поле на гостите, тя бе избита и в добавката Живко Димитров я изпрати на сантиметри встрани от вратаря Пламен Младенов.

 

Втората част на дербито започна с щурм на гостите.

 

В 57-ата минута след центриране от ъглов удар Николай Николов отблизо изпрати топката под напречната греда зад Захари Димитров за 1:2. В 60-ата минута с далечен пас кълбото бе насочено към Атанас Карачоров, който прехвърли умело устремилия се вратар на „Марек” Пламен Младенов, но за жалост то излезе в аут. Минута по-късно главният съдия Петър Григоров отсъди дузпа в полза на домакините за игра с ръка на противников защитник. Капитанът на „Беласица” Марти Таушанов бе точен и равенството бе възстановено – 2:2. За няколко минути футболистите на домакините обсадиха вратата на гостите, но безрезултатно. Светльо Георгиев пусна в игра, макар и невъзстановен, Димитър Владимиров, и не сгреши. В 73-тата минута именно той бе изведен в наказателното поле на „Беласица”, преодоля вратаря им Захари Димитров, тръгна наляво и от съвсем малък ъгъл стреля, но в аут. В даденото 6-минутно продължение от главния арбитър Петър Григоров Марти Таушанов от домакините за миг бе изпреварен от вратаря на „Марек” Пламен Младенов и не се стигна до ново попадение. Веднъж и Атанас Димитров след центриране не успя от 3 метра да изпрати топката в мрежата на гостите.

 

Феновете на „Марек”,

 

които дойдоха с микробуси от Дупница, изказват своята благодарност към униформените полицаи от РПУ-Петрич за добрата организация от тяхна страна във връзка с охраната на мача, тяхното посрещане и изпращане от Петрич.

След последния съдийски сигнал мнения за мача дадоха:
Саша Симонович – старши треньор на „Беласица”: „Стана добър мач между „Беласица” и „Марек”. Отборът на гостите е изграден от много добри футболисти. Имаше пропуски от страна на двата отбора. Смятам, че задоволихме вкуса на зрителите. Благодарности за невероятната подкрепа от страна на феновете. Продължаваме да страдаме от липса на класни нападатели. Преди няколко дни очаквах двама да се присъединят, но впоследствие се отказаха по неизвестни за мен причини. Ще продължаваме да играем мач за мач с наличните футболисти.”

Цветан Видински – дългогодишен старши треньор на „Марек”, сега президент на клуба, коментира: „Много добър мач изиграха футболистите на „Беласица” и „Марек”. Можеше да победи и единият, и другият. За мен резултатът е реален.

 

Ние разчитаме на местни футболисти,

 

преминали през нашата школа. От 6 години сме с бюджет 120 хиляди лева. Не виждаме как с такъв бюджет може да се играе в по-горна лига”.

На въпроса ако евентуално отборът на „Марек” се озове на първо място в крайното класиране, това означава ли, че няма да играят във втора лига заради финансова недостатъчност, Видински отговори така: „Няма да се откажем, ако стигнем до такава ситуация. Според мен борбата за първото място ще бъде между „Вихрен” (Сандански) и ФК „Кюстендил”. Знаем, че „Вихрен” има стабилен финансов благодетел в лицето на Константин Динев и е възможно те да заиграят от новото първенство във втора лига.”

При това положение отборът на „Беласица” остава на второ място със 17 точки, а този на „Марек” – на 4-то с 14 точки.

Ташко СУЛЬОТОВ