ДАМТН: Авариралото съоръжение в шивашки цех в Благоевград не е било регистрирано

Трима души са пострадали при трудова злополука в шивашка фирма в Благоевград. Става въпрос за вътрешен подемник във фирмата; трима човека са се возили в него, въжето се е скъсало и подемникът е паднал. Пострадалите са откарани в благоевградската болница, няма опасност за живота им.
От Инспекцията по труда в Благоевград са започнали разследване. Преглежда се документацията и се установяват причините за падането. Под наблюдението на Районна прокуратура-Благоевград са започнали действия по разследване на случая. Започнато е досъдебно производство за причиняване на телесна повреда поради незнание или поради немарливо изпълнение. При оглед на местопроизшествието е било установено, че в сграда на шивашки цех на ул. „Даме Груев“ в Благоевград при неправомерно ползване на транспортен хаспел, са пострадали три лица. Въпросната платформа била предназначена единствено и само за леки товари. Въпреки изричната забрана и поставени знаци да не се ползва от хора, тримата пострадали се качили на нея. По първоначални данни причината за инцидента е скъсване на окачващото въже непосредствено под закачащата кука на съоръжението. Вследствие на падането от височина около 2-3 метра били причинени травматични увреждания на двама мъже и жена – охлузвания, фрактури на лакът и пета. Разследването продължава.

Служители на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) са започнали незабавна проверка. От агенцията също уточниха, че авариралото съоръжение е телфер за повдигане на товари и в него не би трябвало да се превозват хора. Техническият надзор на този тип съоръжение с повишена опасност (СПО) се осъществява от юридически лица или структурно обособени части на предприятия (фирми), които са получили лицензия от председателя на ДАМАТН за осъществяване на технически надзор на СПО. В случая ползвателят на СПО не е изпълнил законовото изискване да регистрира телфера пред избран от него орган за технически надзор. Вероятно се касае за грубо неспазване на законоустановените изисквания за безопасна експлоатация на съоръжението. След приключване на проверката и при установяване на административни нарушения инспекторите от ДАМТН ще предприемат мерки за предявяване и съставяне на акт за административно нарушение на ползвателя.