Болницата в Ихтиман с нов скенер

МБАЛ-Ихтиман разполага с нов скенер, който прави компютърна томография на цялото тяло. Скенерът е закупен със средства от бюджета на община Ихтиман в размер на 100 000 лева и средства от бюджета на МБАЛ-Ихтиман в размер на 85 000 лева за нуждите на отделението по образна диагностика.

Почти няма област от медицината, в която информацията от компютърната томография да не е широко използвана в диагностичния процес.

„Скенер може да се прави на всяка една част от тялото. Чрез компютърна томография се виждат структурни промени в органите, деформации, обем заемащи процеси като тумори и кисти, натрупване на абнормна течност в кухини и т.н.

Скенерът се използва при диагностициране на травми, тумори, кисти и други обем заемащи формации, инфекции, дегенеративни заболявания на опорно-двигателната система и други. МБАЛ-Ихтиман разполага със срезов компютърен томограф (СКЕНЕР), Bright Speed модел, за нуждите на гражданите. Новата придобивка дава възможност да се повиши качеството на услуги на болните”, обясниха от болницата.