Разширяват „синята зона” в Дупница?

Разширението ще обхване района около Спортната зала.

„Синята зона” в Дупница да бъде разширена, предлага кметът на общината Методи Чимев. С докладна записка до Общинския съвет се предлага зоната за платено паркиране да обхване и района около Спортната зала и ул. „Христо Ботев”. Предвижда се оформянето на около 75 броя паркоместа. Целта е преодоляване на хаотичното движение, въвеждане на ред при паркирането и подобряване на организацията на движението в района, който се намира в непосредствена близост до центъра на града. Предложението е обвързано с промяна на действащата сега Наредба за организация на движението на територията на общината.

„Хаотичното паркиране в района около Спортна зала и ул. „Христо Ботев” налага въвеждането на режим кратковременно платено паркиране. Приходящите автомобили, опитвайки се да избегнат обхвата на „синя зона”, паркират на терена зад и около Спортна зала – Дупница и активните ленти на пътното платно на ул. „Христо Ботев”, като задръстват участъци от движението. В района има и действаща таксиметрова стоянка. Идентична е ситуацията и с ул. „Княз Борис I” от кръстовището с ул. „Андон Величков” до кръстовището с ул. „Трети гвардейски полк”.

С въвеждането на режим кратковременно платено паркиране около Спортна зала-Дупница, на ул. „Христо Ботев” до филиала на детска градина „Зора” и на ул. „Княз Борис I” ще бъде подобрена организацията на движението и установен ред при паркирането в указаните райони”, пише в докладната. Очаква се още приходите на предприятието да бъдат повишени с около 36 000 лв. годишно. За реализация на намерението се предвиждат финансови средства за хоризонтална и вертикална маркировка, които са минимални и няма да повлияят върху бюджета на предприятието, уточнено е в докладната. Предвижда се и назначаване на двама инкасатори, за които са необходими средства за заплати. Към момента основната заплата на един инкасатор в ОП „Паркинги и гаражи” е 800 лв., като необходимата сума за две лица ще бъде 19 200 лв. годишно. Предложението бе разглеждано на сесия на общинските съветници и преди 2 години, като предизвика бурни дебати в залата и не бе прието. Ако сега получи одобрение, ще влезе в сила от 1 октомври.

Припомняме, че в момента паркиращите в „синята зона” в Дупница плащат по 1 лв. за 1-часов престой. На паркинга при бившия Учителски институт цените са: 1 лв. за 2 часа, 2 лв. за 4 часа и 3 лв. на ден – от 8 до 20 часа.