Кирил Михалков с „Мерцедес” на ЦК на БКП от 1966 г. грабна наградата на община Кюстендил

Победителят Кирил Михалков с купата на община Кюстендил

Кюстендилецът Кирил Михалков спечели наградата на кмета Петър Паунов на третото издание на Международния ретро парад за класически автомобили и мотоциклети в Кюстендил. Михалков се включи в събитието с два мерцедеса, но голямата награда му донесе „Мерцедес W 108”, с бял оригинален кожен салон, който е произведен през 1966 г., а на 13 януари 1967 г. е закупен от ЦК на БКП и УБО, обслужващ военното министерство. През 1977 г. е закупен на търг от Иван Каляшки, а Кирил Михалков става негов горд собственик през 2016 г., като го реставрира в този вид.

“Скъпо е хобито да реставрираш ретро автомобили, двата мерцедеса, с които участвам на парада, са в движение. Най-лошото е, че се плащат данъци на автомобили, които не се употребяват, а 200 лева не е малко. Затова младите нямат желание да се занимават с реставриране и поддръжка на стари автомобили, три години отнема ремонтът само на една кола. Редовно участвам в такива ретро автомобилни изложения. Има какво да се види и при колите, и при моторите. Ретро парадът е добра реклама за нашия град”, каза Михалков, който по призвание е автомонтьор.

В тазгодишното трето издание на Международния ретро парад за класически автомобили и мотоциклети, организиран от община Кюстендил и Ретро клуб „Дентелетика”-Кюстендил, с председател Бойко Соколовски, над 200 ретро машини на четири, три и две колела от военно и по-съвременни, акостираха на пл. “Велбъжд”. Международното участие бе в лицето на 10 автомобила от Сърбия. Македонски клубове не успяха да пристигнат заради коронавируса.

Кюстендилци и гости на общината имаха възможност да видят и се насладят на уникални автомобили, произведени през 1927, 1935, 1940 година, както и от 70-те години на миналия век.

Центърът на областния град бе изпълнен до краен предел, а няколко возила и мотори бяха сред предпочитаните от присъстващите за снимки. Супервозилата привлякоха очаквано любопитството на хората, които с интерес разглеждаха разнообразието от антики.

Освен двата мерджана на Кирил Михалков, още един “Мерцедес 350 Пулман” от 1927 г. бе атракция за присъстващите. В Кюстендил пристигна на платформа от собственика й Валентин Василев от русенското село Николово. Той го е наследил преди 5 години от баща си. Ретро автомобилът е в отлично състояние, след като е бил напълно реставриран преди години и е предпочитан за сватби и абитуриентски балове.

“Колата е била на някакъв петролен магнат, който я е донесъл в Русе от Германия през 1942 г. През 1944 г., когато идва новата власт, я спират от движение и е седяла някъде из гаражите в Русе, била е и в Свищов. Мисля, че баща ми я купува точно от Свищов през 2002 г. и започва да я реставрира. Технически колата е в пълна изправност. Всичко работи, има спирачка, има ръчна, има фарове, мигачи. Вдига скорост до 70 км/ч. Скъпо хоби, защото няма оригинални части, а трябва да се поръчват на стругар или фрезист”, сподели Валентин Василев и доуточнява, че въпреки това не мисли да продава мерцедеса, защото за него той има сантиментална стойност.

Сред предпочитаните за снимка бяха „Шкода Октавия” от 30-те години на миналия век с плевенска регистрация,  „Шевролет Блейзър” 1983 г. и „Шевролет Ел Камино”. Автомобили с марка “Мерцедес”, ВАЗ, “Волга” бяха най-многолюдно представените. Разбира се имаше от “Трабант”, “Шкода”, “Москвич” от 50-те и 60-те години, та чак до FIAT 124 Spider и “Понтиак”. И всички те събраха погледите на хората.

 

Атракция за малчуганите бяха пък моторите и триколките от Втората световна война. Най-възрастният мотоциклет бе от 1927-а френско производство, както и такива от 1939-а и 52-ра г. По- възрастните хора въздишаха по руските коли, които им навяваха носталгия.

R CLUB представи пред публика един час разнообразна програма с много танци, зумба хореографии, Kangoo jumps и др. Малките таланти от читалище “Пробуда” в с. Копиловци поздравиха всички с две народни песни. В края всички се хванаха на традиционното кюстендилско селско хоро.

Наградите връчи зам.-кметът Светослав Василев и председателят на клуб „Дентелетика”-Кюстендил Бойко Соколовски.