След референдума в Италия: По-малко депутати в следващия парламент и стабилна коалиция (ОБЗОР)

По-малко депутати в следващия италиански парламент и сигнал, че управляващата коалиция на премиера Джузепе Конте е стабилна. Такива са резултатите след провелите се в Италия референдум и ключови регионални избори.

С около 300 депутати по-малко ще бъде следващият парламент в Италия, след като над 69% от гласувалите подкрепиха предложението на Движение “Пет звезди”. Така след изборите, които трябва да се проведат през 2023-та, в долната камара ще влязат 400 вместо досегашните 634-ма депутати. А в Сената 200 вместо 315. Според “Пет звезди” това ще спести на италианските данъкоплатци около 1 млрд. евро.

Луиджи ди Майо, лидер на Движение “Пет звезди”: Всички се надяваха ние да загубим, но ето че мнозинството спечели.

Освен за промени в конституцията италианците гласуваха и на ключови регионални избори в 7 области. Лидерът на дясноцентристката “Лига” и бивш коалиционен партньор Матео Салвини се надяваше вотът да му даде възможност да настоява за свикване на предсрочни избори. Надеждите му за триумф обаче не се оправдаха.

Матео Салвини, лидер на “Лига”: Кажете ми как продължава работата си парламент, от който гражданите са снели доверието си. Как ще ходят на работа сега, когато е ясно, че хората искат те да бъдат с поне 300 души по-малко. Обяснете ми защо едно вече несъществуващо движение успява да ръководи цялата държава. Никога не съм бил за предсрочни избори, но истината е, че колкото по-рано се проведат, толкова по-добре.

Ключова е победата на Демократическата партия в Тоскана, което е и знак, че считаната за крехка коалиция на премиера Джузепе Конте ще може да остане на власт до редовните избори. Смята се, че голяма част от италианците не желаят предсрочен вот сега, когато правителството трябва да търси решение за справяне с икономическата криза заради пандемията от COVID-19./БНТ