Дупничанката Мария Янева е новата „Мисис Дама на годината“

Тя получи отличието за каузата си „За повече деца на България“

Адв. Мария Янева, която е родена и израснала в Дупница, стана „Мисис Дама на годината“. Председателката на фондация „Искам бебе“, известна с каузата си „За повече деца на България“, е сред 9-те отличени с годишните награди за бизнес постижения  „Мисис Дама на годината“ 2020. Младата юристка, която е председател на Софийския арбитражен съд и дъщеря на бившата шефка на Бюрото по труда в Дупница, е отличена в категория „Кауза“.

„Благодаря за уважението и признанието на организаторите. Това е награда не само за мен, а за всички от фондация „Искам бебе“, които повече от 13 години се борят за това в страната ни да се раждат повече деца. Винаги съм казвала, че ако в Европа говорят за това има ли демографска криза и в какво се изразява, в милата ни България се питаме дали въобще ще ни има утре. Въпреки всичко смятам, че българите сме силен народ и ще оцелеем. Най-голямата награда за мен са всички дечица, които бяха родени – те са над 3000 благодарение на ин витро процедурите, осъществени с помощта на фондацията, и около 14 000 общо. Огромно признание за мен е, когато родители кръщават дечицата си на мен, с моето име”, каза за „Вяра” Мария Янева.

Мария Янева

Основната задача на „Искам бебе“ е да постави на обществено внимание проблемите за репродуктивното здраве на семействата в България. „Искам бебе“ организира регулярни информационни кампании в цялата страна и привлича много съмишленици за каузата си, сред които местната власт, местният отговорен бизнес, медии, общественици. Фондацията вече е помогнала за организирането на над 45 общински програми, включително и в Дупница, за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми в България и продължава да го прави и да носи щастие.

Мария Янева присъства на церемонията със своето семейство, пиара и продуцент Християн Гьошев, и с приятели. Наградата й е връчена от Славка Занева. Благодарение на неуморната работа на адв. Янева в „Искам бебе“ десетки български двойки с репродуктивни проблеми вече са се сдобили с рожба.

Годишните награди за бизнес постижения „Мисис Дама на годината“ 2020 не е поредният конкурс за красота или състезание. Идеята на наградите е да бъдат намерени онези жени на днешния ден, известни или не толкова, които сами изграждат своето име и се гордеят с него. Това са майки, приятелки, делови партньори, жени, които произвеждат благата ни, които създават работни места. Това са жени, които дават кураж на другите и най-вече символизират всичко онова, което е дамата на днешния ден. Затова идеята е те да получат своето заслужено признание за това, че сами са изградили свое име в обществото.

Кандидатките за награди в 32 категории са били над 100, но отличените от журито са само 9.

По време на вечерта е проведен благотворителен търг. Събраните средства са предоставени на неправителствена организация в обществена полза, която подкрепя и подпомага българските деца за достоен и пълноценен живот, предоставяйки им възможности за развитие и усъвършенстване в лицето на Богдана Желявска.

Наградените дами на годината:

  1. Категория „Иновации – защита на интелектуалната собственост” – Ана Атанасова Ташева
  2. Категория „Кауза” – Мария Янева
  3. Категория „Право и закон” – Весела Крачунова
  4. Категория „Електронна търговска марка” – Марина Цветанова
  5. Категория „Здраве и красота” – Лора Валери
  6. Категория „Най-бързо развиваща се компания” – Камелия Терзийска
  7. Категория „Медии и журналистика” – Елизабет Методиева
  8. Категория „Международен партньор” – Уляна Оксенюк
  9. Категория „Благотворителност” – Ива Гургулиева
  10. Категория „Мистър на годината” – д-р Емил Бърдаров