Правителството одобри проект на Закон за българския жестов език и го предлага за приемане от Народното събрание. Предвидено е предоставяне на безплатна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите хора до 120 часа годишно.

В закона, изготвен в тясно сътрудничество с глухата общност у нас, се предлага за глухите и сляпо-глухите ученици в училищата да се въведе специален учебен предмет “Български жестов език”, а в детските градини – специално образователно направление по български жестов език.

Глухите и сляпо-глухите студенти и докторанти ще имат право на до 60 часа допълнително ползване на преводачески услуги на семестър.

До две години общините ще трябва да осигурят условия за административно обслужване за глухите и сляпо-глухите хора.

Новинарските и актуално-публицистични предавания ще трябва също да осигуряват жестов превод.

Във фейсбук профила си премиерът Борисов публикува видео от докладването на закона, като благодари на жестомимичните преводачи, станали особено популярни от началото на пандемията от коронавируса у нас:

“Благодаря на всички вас, които и в условията на пандемия, а и като гледам светът как се развива, той няма да се размине с още по-тежка криза. Но този път ще е не само здравна, но и финансово-икономическа. Можем спокойно да ви наречем вносители на закона”./БНР