• Д-р Стойчо Кацаров: Виждам риск не в коронавируса, а в хаоса в образованието

Две учителки от Гимназията по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград са дали положителни проби за COVID – 19, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоян Калоянов. Те са проявили симптоми, заради което са се и тествали. Предстои екипи на РЗИ да тестват всички учители в учебното заведение.
Общо осем паралелки ще бъдат поставени под карантина, каза директорът на гимназията Марияна Митова. Това са ученици от девети, десети и единадесети клас. Те ще бъдат обучавани онлайн до края на карантинния период. Междувременно е извършена пълна дезинфекция на училището, каза още Митова.
Това е второ училище в областта, в което се налага част от учениците да преминат към онлайн обучение заради случаи на коронавирус. Дни след началото на новата учебна година е установен случай на коронавирус при ученик от средното училище в Кресна, каза още д-р Калоянов. Той допълни, че целият клас е преминал към дистанционна форма на обучение, а учителите ще бъдат тествани.

Също така стана ясно, че начален учител от Трето ОУ “Димитър Талев” в Благоевград също е с положителен резултат за Ковид-19, каза за БТА директорът на учебното заведение Михаил Спасов. Той обясни, че в петък учителят се е почувствал зле, а вчера е станал ясен резултатът от ПСР теста. Ръководството на училището е взело решение учениците от трети клас, на които преподава заразеният учител, да не посещават учебното заведение. Те ще получат задачи за учебния ден в четвъртък онлайн, посочи Спасов. Началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов обобщи, че дванадесет паралелки от пет училища в Благоевградско ще се обучават дистанционно заради случаи на Ковид-19. До момента общият брой на учениците, които преминават на дистанционна форма на обучение, е триста.
От началото на учебната година петима учители са дали положителни проби за Ковид-19. Паралелките, в които са преподавали, са поставени под карантина, посочи Златанов. В някои от училищата преминаването към онлайн обучение се е наложило заради заразени с коронавирус ученици.
Също така заради доказани случаи на коронавирус в СУ “Братя Каназиреви” в Разлог на преподавател и ученик ще бъдат карантинирани учениците от осми клас от съответната паралелка, както и учениците, на които преподавателят по български език и литература е влизал в часове. Ще бъде извършена дезинфекция на кабинети и общи части в училището.

„Наблюдава се един хаос в това как продължава учебният процес, когато се открият носители на коронавируса от учители или ученици“, каза в предаването „Преди всички“ д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването. „Аз виждам риск не толкова от разпространението на коронавируса, а риск от хаоса в образованието и от самата организация. Начинът, по който се организира поставянето под карантина в дадено училище, в един момент няма да се знае кой клас докъде е стигнал, защото един клас може да излезе под карантина няколко пъти”, обясни още д-р Кацаров. “Какъвто и протокол да се състави за поставянето на учител или дете под карантина – ако децата се поставят така безразборно под карантина само защото са били контактни – хаосът в образователната система ще е неизбежен, а децата ще имат една загубена година”, категоричен е специалистът. Аз виждам два варианта – да преминат изцяло на онлайн обучението, докато се намери ваксина, другият е да третираме този коронавирус като грипа – който е болен, се лекува, а останалите си продължават да учат, без да бъдат карантинирани”, посочи още д-р Стойчо Кацаров.