• От РИОСВ-София установиха замърсяване, заканват се с глоби

Мъртва риба в реките Джерман и Разметаница провокира проверки от екоинспекцията, при които е установено замърсяване. „В РИОСВ-София е получен сигнал от граждани за замърсявания на реките Джерман и Разметаница. Незабавно е извършена проверка съвместно с Изпълнителна агенция по околната среда (ИАОС). Направен е оглед и са взети водни проби, включително и от отпадните води на ТЕЦ „Бобов дол“, които показват завишения. При експресните проби се наблюдава висока стойност на pH в река Разметаница след заустване на отпадните води на ТЕЦ „Бобов дол“. Направен е експресен анализ за pH реакция, кислородно съдържание, температура на водата и електропроводимост. Водните проби са предадени за физико-химичен анализ към акредитираната централна лаборатория в София на ИАОС.

Снимки: РИОСВ-София

По време на извършването на проверката е получен нов сигнал за умряла риба в река Джерман. Експертите отново са взели на място водни проби. Ще бъдат предприети съответните административно-наказателни мерки след получаване на всички резултати от проведеното изпитване.
Проверките на реките продължават съвместно с Изпълнителната агенция по околната среда до установяване на източника на замърсяване”, съобщават от РИОСВ-София. Очаква се да бъдат оповестени допълнителните резултати.

За коментар потърсихме изп. директор на ТЕЦ „Бобов дол“ Емил Христов, който е категоричен, че замърсяването на реката не е от централата.

„Причината за замърсяването не е в ТЕЦ-а”, каза Христов.