Емил Димитров: Язовирите “Студена” и “Дяково” са пълни

Миналия януари имахме 4-5 критични язовира, този ще е само един

Водната криза не е свършвала 3 години. Още с първия график започнахме с ограничения. Тази година януари ще бъде различно от миналата – миналата година януари имахме 4-5 язовира, които бяха критични, сега ще имаме един за питейно-битово водоснабдяване.

Това заяви в “Денят започва с Георги Любенов” министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

“Ястребино” имат вода за пиене, “Тича” има за две години още вода за пиене, “Студена” е пълна, “Дяково” е пълен. Имахме проблем с “Асеновец” в Сливен, който имаше вода за три месеца, разпределихме помпи и наложихме ограничение, в момента има вода за една година. Само “Камчия” в момента е голям проблем”, коментира той.

Министърът каза също, че за поливане “Напоителни системи” отдавна притежават язовири, но не им дават пари да ги поддържат. Той допълни, че имат и хиляди километра мрежа, канали, дюкери, помпени станции, които също не могат да поддържат.

“Тези язовири са предназначени, когато има вода, да я събереш, а лятото да полива. В края на лятото, когато са полели, не можеш да кажеш: дайте вода за поливане, ама нека и язовирът да остане пълен”.

Проблемът според него е, че понеже не са много добре изправни съоръженията по тях, зимата не ги пълнят достатъчно, а може малко повече, за да стигне.

“В края на годината няма как всички язовири да са пълни. Но заради сушата са рекордно ниски нива. Тази година за “Копринка” трябваше да има 40 млн. – 130 приток, 150 обаче имаме разход, в един момент едни 20 млн. като паднат и той остане на 20…”

 

Язоври Дяково

Министър Димитров заяви, че още през февруари са започнали ограниченията.

“Премиера съм го запознал в края на април – началото на май със ситуацията и казах, че трябва да се подготвим това, което е правено в миналото – земеделски язовири с добра качествена вода, която може да се ползва след пречистване, разбира се, да се включи към общата деривация, да стане за питейно-битови”.

Той обаче допълни, че по всички теми, по които се работи, винаги среща съпротива.

Емил Димитров коментира и вчерашните думи на премиера, който му поръча още поне минимум 3 нови язовира. Той допълни, че тази идея я е споделил по време на откриването на пречиствателната станция в Китен.

“Към момента концепцията е изчистена – къде да бъде, кой да го строи, как да се преведат парите, откъде да минат трасетата, но ние чакахме и все още чакаме от Съвета по водите да представят доклад на премиера в тази връзка.

След съгласието и подкрепата на премиера ще се пристъпи към действия – “най-спешните язовири “Порой” и “Ахелой” да им се изградят деривациите, да не разберат бургазлии, че има криза следващата година”. Министър Димитров допълни, че разчитат на дъжд, защото без дъжд през май месец ще е трудно.

Екоминистърът коментира и протестиращите. “Всеки има право на позиция. И едните, и другите са прави. Не е достатъчно обаче да обичаш родината, трябва и да работиш за нея”.

Според него протестът ще постигне само омраза и размирици./БНТ