В Овчарци гласуваха 40% от избирателите

Радостина Сусанина (в средата) в изборния ден с представители на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата й.

Шефът на ОИК-Сапарева баня Илияна Базиргянова: Вотът тече нормално, няма сигнали за нарушения

Около 40% е избирателната активност в сапаревобанското село Овчарци, където днес се провеждат частични избори за кмет. „Към 14 часа избирателната активност е около 40%. Изборният ден тече нормално, няма сигнали за нарушения. Поне до нас не са стигали такива. При проверката, която извършихме, също не открихме нередности, което е похвално. Предполагам, че вотът ще приключи в 20 часа, в рамките на установеното от закона време. Надявам се да не се удължава изборният ден, както това не се е налагало на избори в общината и досега”, каза председателят на Общинската избирателна комисия Илияна Базиргянова.

Както писахме, кандидат-кметовете са двама – Васил Говедарски, предложен от ПП ГЕРБ, и Радостина Сусанина, която е издигната от инициативен комитет като независима.

„Първото нещо, което ще направя, ако ме изберат, ще започна от поддръжката на селото. Виждаме например, че пейките тук, в центъра, са счупени. С кмета на община Сапарева баня сме се разбрали веднага да почнем да реагираме и да се справяме с проблемите. Доста са ни лоши пътищата. В миналия мандат за първи път се асфалтираха още две улици изцяло и се надяваме в този мандат поне още две да ремонтираме. По принцип всички спешно се нуждаят от ремонт, но ще обсъдим кои са най-комуникативни, тях ще направим”, каза Васил Говедарски. За да подкрепят Говедарски, в селото бяха дошли зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ и член на ИК на партията Красимир Велчев, депутатите Кирил Калфин и Радослава Чеканска, областният управител Виктор Янев и общинският координатор и кмет на община Сапарева баня Калин Гелев.

„Цялото село има нужда от пълна промяна. Улиците са в окаян вид, страшно много неща има, които да се направят. Ако хората ми гласуват доверие, ще си дореализирам нещата, които започнах. Много неща започнахме. За малкото време, в което бях в кметството в Овчарци, успяхме поне да възстановим част от традициите от културния календар на селото, да съберем хората, да видят, че са заедно, че всичките са едно цяло. Имам предвид Йордановден, направихме коледно тържество за децата, зимни Заговезни и паленето на огън”, каза Радостина Сусанина. Заедно с нея бяха Борислав Иванов и Мария Камджилова от издигащия я инициативен комитет, в който е и Иванка Грошкова. Това е първият вот в страната, провеждащ се в условията на пандемията от Covid-19. Заради пандемията се налага избирателите и участващите в провеждането на изборите да спазват противоепидемични мерки. Вотът се провежда в секция, намираща се в бившето училище в Овчарци. Право на глас имат 852-ма души от населеното място, състоящо се от над 1000 жители. Припомняме, че в Овчарци се провеждат частични избори заради пропуск на избрания на редовните местни избори кмет да се откаже в законоустановения срок от извършването на търговска дейност.

Юлияна КОЛЧАКОВА