Епископ Поликарп отслужи архиерейска св. литургия, присъстващите бяха нагостени с богата трапеза

 

В истински празник за кюстендилското село Раждавица се превърна денят, в който бе осветен и отворен за миряни храмът „Св. Атанасий Атонски“. С благословението на патриарх Неофит в кюстендилското с. Раждавица бе отслужена архиерейска св. литургия с тържествен водосвет и обновление на храма параклис от 16-и век.

Светата литургия в храма „Успение Богородично“ оглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп. В съслужението помагаха архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Самуил от Видинска епархия, архимандрит Евтимий, иконом Светослав Григоров, предстоятел на храма „Успение Богородично“ в Кюстендил, протойерей Костадин Тренев, протойерей Петър Кудузки, свещеник Васил Манасиев, предстоятел на храма „Успение Богородично“ в с. Раждавица, свещеник Стефан Георгиев, свещеник Иларион Стоянчов, свещеник Сотир Христов, йеродяконите Вартоломей и Поликарп, както и дякон Любомир Тасев.

Службата украсиха с църковни песнопения свещеник Петър Славов, дякон Борис Борисов, дякон Гавриил Николов и Ангел Младенов, секретар на Софийска митрополия.

На богослужбата присъстваха кметът на община Кюстендил Петър Паунов със своето семейство, кметът на с. Раждавица Стоян Ръждавишки, инж. Росица Плачкова, зам.-кмет в община Кюстендил, гости от столицата и от Видинска епархия, както и местни християни, изпълнили храма.

След литургията духовенство и богомолен народ се отправиха на литийно шествие до храма параклис „Св. Атанасий Атонски“. Там викарият на Софийския митрополит епископ Поликарп отслужи тържествен водосвет и извърши обновлението на храма, издигнат през 16-и в. от местните жители.

Тържествено слово към всички, присъстващи на празника, отправи епископ Поликарп, като благодари на дарителите и помощниците за обновлението параклиса и им пожела Бог да им въздаде хилядократно, за да предадат завещаното им и на идните поколения.

От името на духовенството и на цялата Кюстендилска околия архимандрит Исаак благодари на Негово Светейшество патриарх Неофит, на викария му епископ Поликарп и на всички гости за  благодатното посещение, за отслужената св. литургия и за обновлението на храма параклис. Отец Исаак отправи благодарност и на дарителите – на кмета и местните християни, подпомогнали не само обновлението на параклиса „Св. Атанасий Велики“, но и ремонта на храма „Успение Богородично“, за да бъде възможно служението в него.

Празникът продължи в храма „Успение Богородично“ с концерт на софийския хор „Аве Музика“, с диригент Таня Никлева. Опитните певци повдигнаха допълнително настроението на събралите се в храма християни, изпълнявайки православни песнопения от българската, византийската, руската, сръбската и румънската традиция.

С богата трапеза бяха нагостени присъстващите на знаменателното празнично събитие, което оживи и облагороди духовно китното кюстендилско село.