Четирима анестезиолози готови да започнат работа в болницата в Гоце Делчев

Четирима анестезиолози имат готовност от 1 октомври да започнат работа в общинската болница „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев. Това стана ясно след среща на управителя д-р Петър Фелибев със здравния министър.

Тъй като те ще пътуват от столицата, ще бъде изготвен график, който да обезпечи денонощно лечебното заведение. До поредната кризисна ситуация в общинската болница се стигна след кончината на шефа на интензивното отделение д-р Милан Първанов, станал жертва на Ковид-19, а други двама анестезиолози, които работеха на половин щат, депозираха заявления за напускане. С шестима анестезиолози от столични клиники са били проведени спешни разговори през последните дни. Съдействието на министъра – проф. Костадин Ангелов, е било необходимо, защото: „За допълнително споразумение с Регионалната здравноосигурителна каса за нови договори с колеги, с които проведох разговор“, каза за „Хоризонт“ управителят на лечебното заведение д-р Петър Фелибев. Анестезиолозите, които могат да започнат работа от 1 октомври, няма да са на основен трудов договор в общинската болница: „Те ще продължат да работят в други болнични заведения, ще работят и при нас. Ще се направи график, с който ще бъде обезпечена болницата изцяло“. Нищожни са шансовете малките болници в страната да привлекат за постоянно анестезиолози реаниматори, призна завеждащият акушеро-гинекологично отделение д-р Мария Герова: „Това е много трудно, защото няма специалисти. В малките болници никой не иска да идва, най-вече заради заплащането“. Две трети от лекарите в гоцеделчевската болница са в пенсионна възраст. Надеждата е, че 17-те специализанти, за които местната власт е осигурила стипендии, в близките две-три години ще стабилизират кадрово лечебното заведение. Само преди половин година общинската болница в Гоце Делчев изпадна в тежка управленска криза. 14 лекари, шест от които завеждащи отделения, хвърлиха оставки и снеха доверието си от тогавашния управител д-р Улевинов. Общината като принципал го отстрани и временно назначи рентгенолога д-р Петър Фелибев. Колегите му се върнаха на работа.

От началото на пандемията до днес в общинската болница в Гоце Делчев с COVID-19 са хоспитализирани 396 пациенти. В момента в инфекциозното отделение на болницата са настанени 24-ма пациенти, а в структурата по вътрешни болести – 11. Няма пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи. На хоспитализираните, при необходимост, е осигурена консултация с анестезиолог-реаниматор, който има сключен договор с болницата.