Със 154 гласа преднина Сусанина спечели изборите в Овчарци

Радостина Сусанина (в средата) в изборния ден с представители на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата й.
  • Новата кметица: Започваме с почистването на улиците, тротоарите, вадите и шахтите

Радостина Сусанина, която бе номинирана от Инициативен комитет като независима кандидатура, е избрана за кмет на първия тур на частичните избори в село Овчарци, който се проведе в неделя. За нея са гласували 357 души от имащите право на глас, а за опонента й – 203-ма души. „Сусанина има преднина от 154 гласа при 69% избирателна активност”, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Сапарева баня.

На първо време новоизбраната управничка смята да се захване с почистването на обществени места в селото като улици, канавки, шахти.

„Ще започнем с почистването на улици и тротоари. Вадите и шахтите също имат нужда от почистване. Има пълни вади и шахти и преди няколко дни при обилния дъжд в долната част на селото имаше наводнени дворове. Полека-лека ще ги почистим, а след това, ако позволява времето, ще боядисаме и пейките. Улиците ни са в много лошо състояние, но за асфалтиране не можем да мислим. Бюджетът на общината е разпределен, до края на годината няма да може да се осигурят средства, а и не остава много време да се правят сериозни ремонти. Ще мислим поне за подравняване”, каза Сусанина.

В отговор на искането за разкриване на пенсионерски и младежки клуб ще внесете ли докладна записка в Общинския съвет, попитахме кметицата. „След като хората искат, ще внеса такава докладна. В селото има място, където да се отвори клуб. В сградата на училището не се провеждат учебни занятия, така че ако от общината разрешат, там може да се осигури помещение. Длъжни сме да съобразим с исканията на населението”, посочи управничката на Овчарци.

Радостина Сусанина е с висше образование, начален учител по професия. Завършила е начална педагогика в Учителския институт в Дупница, а след това в Благоевград. По специалността си е работила около 1 година, след което започнала да развива собствен бизнес. Преди 12 години разкрила склад за дърва, а след това – магазин за хранителни стоки, който работи и в момента. На 38 г. е, семейна, с две дъщери – на 20 и 16 години.

Както писахме, Радостина Сусанина спечели местните избори в Овчарци и миналата година, но те бяха касирани. Причината бе неин пропуск да се откаже  от извършването на търговска дейност в установения от закона срок.

Решението за резултата от сегашния вот подлежи на обжалване пред Административен съд-Кюстендил чрез ОИК-Сапарева баня в седемдневен срок от обявяването му.

Юлияна КОЛЧАКОВА