Общинският съвет утвърждава 3 маломерни паралелки в Сапарева баня

Калин Гелев

3 маломерни паралелки са сформирани в СУ “Христо Ботев” в Сапарева баня за учебната 2020/2021 година. Предстои Общинският съвет да вземе решение дали паралелките, в които  броят на учениците е под определения минимум, ще се запазят. Директорът на учебното заведение Емилия Гелева е внесла предложение да се запазят паралелката по специалността “Организация на хотелиерството”, професия “Хотелиер” в осми  клас и паралелките в два девети класа – със специалности “Екскурзоводско обслужване”, професия “Екскурзовод”, и “Организация на хотелиерството”, професия “Хотелиер”.

Записаните осмокласници са 17 – с един по-малко от определения в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование минимален брой. Броят на записаните в единия девети клас е 16, а във втория – 17, при изискване за минимум 18 ученици, става ясно от докладна записка на кмета Калин Гелев, който предлага местният парламент да утвърди съществуването на паралелките. Предложено е още при необходимост да се осигурят допълнителни средства за обезпечаване на дейността по съответните учебни предмети. Докладната записка ще бъде разгледана на заседание на Общинския съвет на 30-и т.м.

20 докладни записки са включени в дневния ред на редовното заседание на местния парламент, което е първо след лятната ваканция. Част от предложенията касаят разрешения за ползване на дървесина от общинската гора, продажба на недвижим имот, общинска собственост, промяна предназначението на земеделска земя за неземеделски нужди, прокарване на водопроводни отклонения за минерална вода. Има и предложение за приемане на актуализирана средносрочна бюджетна прогноза на общината за периода 2021-2023 г.

Във връзка с удължения срок на извънредна епидемична обстановка заседанието ще се проведе при спазване препоръките на здравните органи относно начина на разполагане на присъстващите в помещението, спазване на дистанция, ползване на защитни средства, проветряване на помещението, дезинфекция. Сесията ще бъде в малкия салон на община Сапарева баня.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА