Югозападният университет „Неофит Рилски“ открива новата академична година на 1 октомври

Поради извънредната епидемична обстановка в страната и спазване на противоепидемичните мерки откриването на новата академична 2020/2021 година в Югозападния университет „Неофит Рилски“ ще се проведе по специалности, само за студентите в първи курс.

Всеки от 9-те факултета ще даде старт на новата учебна година по график, обявен на университетския сайт.

В 10,00 ч. ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков ще открие новата академична година с видеообръщение, което ще бъде излъчено на сайта на университета– www.swu.bg.

Същевременно над 1600 първокурсници започват обучението си в Югозападния университет “Неофит Рилски” тази година, каза за БТА заместник-ректорът по образователните дейности във висшето училище доц. д-р Ицка Дерижан. На този етап всички студенти в Югозападния университет ще се обучават присъствено. Изключение е единствено Факултетът по педагогика, където има над 2000 студенти, а в специалностите има голям брой учещи. Поради изискването да бъде ползвана една трета от залите, те не могат да се обучават присъствено, посочи доц. Дерижан. Тя допълни, че само първокурсниците от педагогическите специалности ще се обучават присъствено първите две седмици от новата учебна година. Целта е да се запознаят с живота в университета и с изискванията към тях, допълни зам.-ректорът. След това и те ще преминат към онлайн обучение. Преподавателите на бъдещите педагози ще имат приемни дни в университета, така че студентите да могат да обсъждат с тях въпроси, възникнали по време на лекциите, каза още доц. Ицка Дерижан.