Копие на чудотворната икона на Витлеемската Света Богородица бе посрещната в Гоце Делчев. Светинята е изработена в Йерусалим с благословията на Неврокопския митрополит Серафим и е осветена в храма “Възкресение Христово” в Йерусалим и базиликата “Рождество Христово” във Витлеем.


Иконата е поръчана специално за строящия се храм “Рождество Христово” в Гоце Делчев. Тя бе внесена в храма от митрополит Серафим, духовници и множество миряни. Светинята пристига точно в деня, в който преди 21 години започна изграждането на храма, каза пред събралите се вярващи митрополит Серафим. Това се случва в навечерието на празника Покров Богородичен, отбеляза владиката. “Нека благодарим най-напред на Света Богородица за нейната милост да ни посети в навечерието на нейния празник и да я молим да ни пази винаги под нейния покров”, призова митрополитът.
Изграждането на храма “Рождество Христово”, който ще бъде дом на иконата, започва преди повече от две десетилетия. Това ще бъде най-голямата черква в града, а и в околията, разказаха местни хора. Първоначално започнахме да правим малък параклис, който обаче с желанието на хората стана голяма черква, разказа 83-годишната Атлаза Щерева, която е един от основните инициатори за построяването на храма. Първоначално е направен параклисът “Свети Лука”, а над него се издига черквата, която ще бъде с внушителни размери. Именно в параклиса ще остане иконата на Витлеемската Света Богородица, докато бъде завършен изцяло храмът. Светинята е и първата икона за новия храм в града, а за нейното пристигане пред и в храма се стекоха много хора.