Долнобанските пенсионери се докоснаха до Панагюрското златно съкровище

По случай Международния ден на възрастните хора група пенсионери от клуб “Надежда” в Долна баня с председател Атанаска Лазарова си организираха и направиха еднодневна екскурзия до Панагюрище. След като хората от третата възраст пристигнаха преди обед в средногорския град за около час, те отседнаха в едно от заведенията на централния площад “20 април” и се подкрепиха с кафе и безалкохолни напитки. Някои се разходиха до Мемориалния комплекс “Априлци” и си направиха снимка за спомен.

Основната цел на екскурзията на долнобанските пенсионери бе посещението в Историческия музей и разглеждането на прочутото Панагюрско златно съкровище. Всички бяха изумени от изработените от злато девет съда – култов сервиз с общо тегло от 6 кг и 164 грама: фиала, амфора и ритони, по външните стени на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон.

Някои разгледаха и Дудековата къща музей, както и Джуловата къща музей, които се намират в района на Историческия комплекс. Интерес предизвикаха археологическата, историческата и етнографската експозиция, както и тези, свързани с Априлското въстание.

Посетени бяха и култовите паметници на Райна Княгиня и на Георги Бенковски.

След вкусния обяд във възрожденския град и преди да се завърнат в родната Долна баня, хората от третата възраст посетиха църквата “Свети Георги Победоносец” и запалиха свещ за здраве, благополучие и благоденствие в семействата.