Джипове отново карат туристи към Рилските езера

Въпреки заповедта на екоминистъра Емил Димитров от средата на август джипове отново са заснети да карат туристи към Седемте рилски езера. Зрители на NOVA изпратиха снимки, на които се вижда как през уикенда високо в планината, точно до хижа „Рилски езера”, за пореден път джипове возят туристи.

По информация до кмета на Сапарева баня в неделя след 17,00 часа, когато е свършило работното време на охранителите на Национален парк “Рила” и лифтът не е работил, превозвачи са се възползвали от момента и са карали туристи.

Подаден е сигнал за издирване на собственика, каза за медиите тази сутрин директорът на Национален парк “Рила” Красимир Андонов. „В понеделник следобед подателят на сигнала се е свързал с инспектора на парковия участък. Действието се случва в неделя след 17 часа, когато е свършило работното време на нашите служители. Лифтът не е работил и те са се възползвали от момента.

От кадрите, които видях, единият от нарушителите е местен и системен. Другият автомобил е неизвестен, подали сме сигнал за издирването на собственика”, обясни директорът на НП „Рила” Красимир Андонов. Той разкри, че въпросният нарушител е санкциониран многократно, но дори и солените глоби не го спират. Според него в парка има обичайна практика туристи и собственици на джипове да разменят контактите си, за да се осъществява превоз. „Активният сезон приключи и туристите са значително по-малко. Все още има хора, които се качват, а тези шофьори се възползват от това. Вече доста време е създадена организация заедно с полицията, за да се ограничи достъпът на тези джипове. Те дори не се движат така редовно. Но има такива единични случаи като този”, допълни още Андонов.

Кметът на Сапарева баня Калин Гелев още веднъж напомня, че трябва контрол по изпълнението на заповедта на министър Емил Димитров: “Кметът няма правомощия да назначава охрана. Въпросът е до контрол. Въпросът е и до съзнанието на всички нас. Със забрани не стават нещата. Трябва много говорене, много образоване на хората, че не си заслужава сами да си разваляме природата”.