Писта “Пауталия” в Кюстендил посрещна картинг надпревара от националните серии

Юл. Серафимов, Вл. Арабаджиев, Д. Митов, Кр. Димитров, Ал. Дешков и Л. Руйков грабнаха победите в 4-тия кръг

30 български пилоти в картинга за втори път през сезона си дадоха среща на писта “Пауталия” в Кюстендил в 4-тия кръг от националните серии. След оспорвана двудневна битка по трасето с победи се поздравиха Юлиян Серафимов в клас KZ Open, Владимир Арабаджиев в KZ-2, Дейвид Митов в Rotax Senior, Кристиян Димитров в Rotax Junior, Алекс Дешков в клас Mini и Любослав Руйков в Mini BG.

В обединената група KZ-2/KZ Open този път пилотите бяха по-малко – 5-има, но повечето водещи състезатели бяха на старт. В първия манш много добра първа обиколка от втора позиция направи Юлиян Серафимов и поведе пред първия в решетката Владо Арабаджиев, взимайки преднина. На финала разликата стана близо 3 сек, а 3-ти и 4-ти завършиха Гърков и Искрин Арабаджиев.

Във втория манш Владимир Арабаджиев потегли по-добре, но бе от външната страна и не успя да поведе колоната. Той дори изостана 3-ти зад Гърков. След това Арабаджиев се върна на 2-ра позиция и към края на надпреварата дори застигна лидера, но не успя да го изпревари. Серафимов е победител за отворения клас KZ Open, а Арабаджиев е първи за KZ-2. Втори за последната категория е Гърков, а 3-ти Искрин Арабаджиев.

В Rotax Senior/No Gear Open битката бе доста интересна. В първия манш най-бързият от квалификациите Петер Мюлер изостана на старта и отиде последен, а колоната поведе Мартин Беков. След това с много силно каране лидерството пое Лора Христова, която кара за първи път този сезон у нас. До финала тя задържа първото място, следвана от Дейвид Митов. Недоволен от случилото се, Беков не участва изобщо във втория манш. В него поведе Лора, а Петер бе 2-ри. Германецът бързо успя да я изпревари и поведе, а веднага пред плевенчанката мина и Митов. Пилотите завършиха в този ред и Дейвид се поздрави с успеха в Rotax Senior.

В клас Junior също надпреварата бе на макс. Тръгналият от полпозишън Люсиян Савов изостана 2-ри, а лидер бе Кристиян Димитров. В следващите обиколки Люси бе по-бърз, но не можеше да изпревари лидера. В същото време двамата бяха настигнати от Данислав Арсов. Последният изпревари Савов. В последната обиколката Люси опита да си върне второто място, като се стигна до удар между двамата пилоти. Те все пак завършиха 2-ри и 3-ти в същия ред. След края на манша двамата бяха извадени от състезанието за неспортсменско поведение  – Арсов за показан среден пръст, а Люсиян за опасна маневра срещу Дани в обиколката за прибиране към бокса.

В отсъствието на двамата във втория манш хасковският пилот Кристиян Димитров спечели безпроблемно пред Самуил Иванов и Юлиян Димитров. Първи за кръга е Кристиян, следван от Иванов и Юли.

В клас Mini също имаше интригуващи надпревари. Лидерът в шампионата Алекс Дешков взе старта в първия манш, а зад него основният му съперник Васил Апостоловски от Северна Македония изостана от 2-ро на 3-то място. На втора позиция бе излязъл Томи Хаджийски, който до финала запази мястото си. Във второто състезание Дешков отново поведе, но този път темпото му не бе достатъчно добро и към края той бе изпреварен от Апостоловски. В общото класиране за кръга Алекс Дешков е победител.

В клас Mini BG нова двойна победа записа Любослав Руйков. Успехът му обаче не дойде лесно. В първия манш поведе Стефан Стефановски. Руйков обаче изпревари македонския състезател още в първата обиколка и до финала натрупа аванс. Трети завърши Пресиян Стоянов пред Виктор Тодоров.

До края на месеца писта “Пауталия” ще е домакин на нови 2 надпревари. Следващият 5-и кръг от националните сериите отново ще са на кюстендилското трасе на 31 октомври и 1 ноември, като преди това на 17 и 18 октомври предстои състезанието за Балканската купа.