Арестуваха д-р Борис Дашков за насилие над приятелката му

Борис Дашков
  • Случаите на домашно насилие в Дупнишко зачестяват

Дупнишкият хирург Борис Дашков е задържан за домашно насилие над приятелката си. Жената е подала жалба срещу него, с твърдения, че предната нощ е била душена и пребита. „На 8 октомври, малко преди 11,00 ч., е установен и задържан от дупнишки полицаи 39-годишен мъж за упражнено домашно насилие. През изминалата нощ жената, с която живее 39-годишният, е съобщила, че й е нанесен побой. Оказана й е медицинска помощ в ЦСМП в града. През нощта насилникът не е бил открит. Вече е в ареста с полицейска заповед за задържане до 24 ч. За случая е уведомен дежурен прокурор. Започнато е досъдебно производство в РУ-Дупница”, съобщиха от пресцентъра на полицията в Кюстендил.

По време на инцидента приятелката на Дашков успяла да избяга на улицата, викайки за помощ, научи „Вяра”. Оказана й е медицинска помощ в Спешния център. След това е била настанена в столична болница. Пострадалата си е извадила медицинско свидетелство. Тя е от София и нейни близки споделят в социалните мрежи, че ще си потърси правата.

Борис Дашков е от Бобов дол и в предишния мандат беше общински съветник от ГЕРБ в миньорския град. Работи като хирург в частната болница в Дупница и има кабинет за пластична хирургия. Името на Дашков нашумя през 2010 г., след като публикува в личния си профил във фейсбук потресаващи снимки. На тях се виждаше разрязана наполовина глава вследствие на отстранен тумор. 5 години по-късно – през април 2015 г., на обществени места в Дупница бяха разлепени афиши със снимки на Дашков, разобличаващи го, че не си плаща наемите. Тогава се чуваха и коментари, че докторът може да е натопен.

Освен този случай, в последните дни има и друго регистрирано от полицията нападение над жена. На 8 октомври около полунощ 32-годишна жена от Дупница е била нападната от неизвестно лице на ул. „Побит камък“. Пострадалата е с охлузвания в областта на главата и дясното рамо. По случая е започнато досъдебно производство в РУ-Дупница, уведомен е дежурен прокурор, казаха от полицията.

Статистиката за ръста на домашното насилие става все по-тревожна. „След сигнали от началото на годината до 30 септември полицията в областта е работила по 4 случая на домашно насилие. Два от тях са в Дупница и по един в Кюстендил и Бобов дол и за всеки е образувано досъдебно производство”, каза говорителят на Областната дирекция на МВР в Кюстендил Катя Табачка.

Тревожни са и констатациите на Силвия Димитрова – председател на сдружение “Знание, успех, промяна” в Дупница, администриращо специализирана национална безплатна телефонна линия за подкрепа на хора, преживели домашно насилие.

„Случаите на домашно насилие зачестяват. През м. август в Дупница имаше подобен случай, жената, която е майка на три деца, беше в болница. След два месеца имаме отново насилие. Има го и другото насилие, когато жертвите не са готови да споделят. От сдружението в Дупница и Благоевград администрираме безплатна телефонна линия за подкрепа на преживели домашно насилие, която е към Алианс за защита от насилие, основано на пола. Там се обаждат все повече пострадали. Имаме и страница във фейсбук, на която даваме доста информация – кога човек е жертва на насилие – било физическо, било психическо, било сексуално, как хората да търсят помощ и да се спасят. Човек трябва да потърси помощ дори само когато се почувства като жертва. Не бива хората да чакат до последно, а да поговорят със специалисти. Има едни първи индикации, които говорят за насилието. Един шамар е насилие, една обида е насилие, контролирането е насилие, което след това ескалира”, обясни Димитрова, която е създател на консултативен център за жени, пострадали от домашно насилие. Номерът на Алианс за защита от насилие, основано на пола, на който жертвите на домашно насилие могат да звънят безплатно, е 0800 11977.

Прочети повече в Blitz.bg: