Дърводобивни фирми настояват за помощ от държавата заради коронавируса

Снимка: Архив

Над 40% от малките и средни дърводобивни предприятия в България са спрели работа. Данните са на Асоциацията на дърводобивните фирми. Според тях причините за това са коронавирусът, който е повлиял на износа, както и ценовата политика на държавните предприятия.
Дърводобивните фирми са поредният сектор, който настоява за помощ от държавата заради коронавируса. Категорични са, че кризата се е отразила на цялата им дейност.

Цветан Цонев – председател на УС на Асоциацията за дърводобивните фирми – Търговище: “Браншът е пред колапс. Процесът е свързан от работата в гората до крайни клиенти, продажба на дървесина, ограниченията за движенията така или иначе дадоха отражение”.

Димитър Топалов – заместник-председател на Асоциацията на дърводобивните фирми – Хасково: “Аз съм от Хасково, в момента в Хасково мога почти да кажа, че съм останал само аз в горското стопанство, а бяхме над 20 фирми”.

От бранша настояват да се промени и ценовата политика на държавните предприятия.

“Дървесината е скъпа, услугата за сеч е ниска”, заяви Димитър Топалов.

Цветан Цонев – председател на УС на Асоциацията за дърводобивните фирми – Търговище: “Продават по-скъпо и несъобразено с конкретната пазарна ситуация, проблемът е поставян многократно, включително и на национално ниво – министерство. Резултатът до момента е нула”.

Марин Поповски – адвокат: “Неправилно целият сектор е демонизиран пред обществото, неправилно са представени като вандали в горите и държавата прави стъпка назад при всяко едно изказване, че тези фирми злоупотребяват при работата в горите”.

Пострадалите предприятия се обединиха в национална браншова организация на дърводобивните фирми. По този начин те ще могат да участват в работните групи и в изменението на законопроекти./БНТ