Кюстендилец реставрира шедьовър от времето на великите самоковски зографи

Усърдната работа на Евгени Серафимов даде уникален резултат.

Иван Доспевски рисува стенописа, скрит над 150 години в черквата “Св. Димитър” в града

Кюстендилският художник Евгени Серафимов реставрира шедьовър от времето на великите самоковски зографи. Той е бил скрит над 150 години в стенопис в черквата “Св. Димитър” в Кюстендил, където в момента тече ремонт и реставрация за празника на храма на 26 октомври.

“Днес е един от най-специалните дни в моя живот! Беше ми поверена честта да върна времето назад за един истински шедьовър от времето на великите самоковски зографи! Иван Доспевски рисува този стенопис в края на по-миналия век. Стенописът е в проскомодийната ниша на черквата „Св. Димитър”. Повече от век и половина стенописът е “скрит” зад параван и платно и поема саждите на свещите от хилядите отминали литургии. При ремонтирането на черквата тази година е открит и е решено да бъде показан. Стенописът беше изцяло черен, телефонът показва все пак някаква форма, защото засилва контраста. Огромни благодарности на реставратора Бианка Ненова, която ми даде съвети и напътствия как да работя! След три седмици борба със саждите и дискретен ретуш съм благодарен за всичко! Най-вече на Господ! ЩАСТИЕ!”, споделя Серафимов и допълва, че когато

Стенописът преди и сега в черквата “Св. Димитър” в Кюстендил

му се обадили от черквата, е видял само чернилка, но било ясно, че под нея има нещо, но никой не знаел какво.

“В крайна сметка се показа страхотна живопис. Всъщност саждите са страхотен консервант и са го запазили. Възкресението отново възкръсна под саждите“, каза още създателят на успешната школа “Новите майстори” и реализатор с неговите ученици на грандиозни проекти като „Майстора на един декар“, голяма шевица по дължината на кюстендилската река и голям саламандър. На ръководената от него школа са и плаващите картини на Майстора, с които Кюстендил гостува на Европейската столица на културата – Пловдив, едно изрисувано кръгово кръстовище и 3D улична провокация. Последният мащабен проект бе реализиран на площад „Велбъжд“ за Празника на черешата. Предизвикан от актуалната епидемична обстановка и под наименование „На една череша дистанция“, той улесни гражданите в спазването на социалната дистанция и оцвети центъра на града.