Литургия, концерт и поднасяне на цветя за 108 години свобода на Разлог

Преди 108 години Разлог осъмва свободен, но това е свобода, за която градът е платил скъпо. Платил е с болката от изпепелените и изоставени домове на десетките семейства, дали покрив и хляб на революционните дейци и превърнали домовете си в складове на оръжие! Платил е с много мъка по загиналите бащи и синове, включили се в революционното движение, водени само от едно – обичта към България.

Празничният ден започна с тържествена света литургия в църквата „Свето Благовещение“. Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. Празникът продължи с вдигане на знамето на Република България, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. В празничната програма взеха участие смесена група за градски фолклор “Гердан” с ръководител Петър Коков, Детска фолклорна група “Мехомийчета” с ръководител Мариана Манолова, Детски танцов състав “Разложанче” с ръководител Данаил Атанасов. В програмата се включиха и военнослужещи от военно формирование 26 400 – Благоевград.

Венци и цветя пред паметника на Васил Левски поднесоха: от името на кмета на община Разлог – инж. Венцислав Гърменов- зам.-кмет по соц. дейности към община Разлог, д-р Емил Тончев и Александър Мацурев – народни представители от 44-тото Народно събрание, д-р Мария Копанорва – председател на ОбС- Разлог, Иван Кадев – кмет на община Банско, и Димитър Русков – председател на ОбС – Банско, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, командир майор Митко Балтов, политически партии и организации, учебни заведения и признателни граждани.

“На този ден се прекланяме пред делото на всички българи, паднали за нашето Освобождение!

Нека да почитаме паметта за това свято дело и да работим за развитието на родния край. Защото народ, който пази своето минало, е достоен да изгражда добро бъдеще за идните поколения. Пазете вярата в утрешния ден, носейки ясното съзнание, че просперитетът е във вашите ръце!

На днешния празничен ден нека си пожелаем здраве и благоденствие! Нека имаме вяра, сили, кураж и увереност в доброто бъдеще на нашия град! Честит празник!” – изрече в словото си зам.-кметът по соц. дейности на община Разлог – инж. Венцислав Гърменов.