“Пиринска магия” и “Рилска самодива” си разделиха първото място на фолклорен фестивал в Сандански

  • Таня Здравкова и Виктор Папазов получиха награди за най-възрастен и най-малък участник

Шести национален фолклорен фестивал „Сандански пее, заиграва – Пирина разлюлява” пожъна фурор в курортния град.

Сцената на Летния театър в парк “Свети Врач” грееше с пъстротата на българските носии от всички краища на България.

От близо и далеч бяха пристигнали танцови състави и школи за народни танци и хора, за да покажат богатството на българския фолклор.

През целия ден на сцената под открито небе, сред чистия въздух и прохлада от Пирин планина, се виеха кръшни народни хора и танци от над петдесет състава. Фестивалът завърши с концерт на Карамфил Божиков и Боби Бакалов, а след това се проведе най-чаканото от всички участници – награждаването. Две първи места отсъди журито – на ТС “Пиринска магия” – село Марикостиново за изпълнението на автентичното си хоро и ТС “Рилска самодива” от село Бачево. Имаше парични награди, касетки с бутилки маркови вина с подходящи месни мезета, торти за най-малките танцьори и други изненади.

Наградени бяха най-възрастният участник Таня Здравкова от ТШ “Хоро” и най-малкият –  Виктор Папазов от ДТС “Махленчета” – град Габрово.

Журито бе в състав Мирослав Димитров, Димитър Христов и Йордан Николов.

Много аплодисменти получиха от публиката и танцьорите от “Бистрица”, КНХ “Чоковци”, град Разлог, град Банско, “Уруглица”, Благоевград, “Жар” град Казанлък, Своге и др.