Международни сертификати по FSC за устойчиво управление на горите получи ЮЗДП

Проверка на условията на труд в ДГС-Белица

Завърши успешно процесът на горска сертификация по международния стандарт FSC® на всички държавни горски територии в обхвата на Югозападно държавно предприятие на обща площ от близо 680 000 хектара. Доскоро само 80 000 хектара в 4 териториални поделения – „ДЛС Дикчан”, „ДЛС Осогово”, „ДГС Якоруда” и „ДГС Кюстендил”, бяха сертифицирани. Преди дни ЮЗДП получи международни сертификати по FSC и за останалите близо 600 000 хектара държавни гори, обособени в две групи стопанства – Север и Юг.

С FSC сертификацията предприятието изпълнява един от основните приоритети на Министерството на земеделието, храните и горите за 100% сертифициране на всички държавни гори в страната, като вече постигнатият дял е 80%. Тази цел произтича както от засиления обществен интерес към природосъобразното стопанисване на българските гори, така и от повишеното търсене на продукти от сертифицирана дървесина на българския и международния пазар.

„Направихме сериозни инвестиции в горската сертификация, което ни помогна да повишим квалификацията на горските служители, да подобрим комуникацията с местните общности, да запазим вековните гори и биоразнообразието“, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов.

Получените сертификати са голяма гордост и за служителите на ЮЗДП, тъй като хартията, мебелите, дървесните плоскости, строителните материали, дървата за огрев и пелетите, които се произвеждат от добиваната от предприятието дървесина, вече ще бъдат обозначавани с логото на FSC. Потребителите могат да подкрепят усилията на горските стопани за устойчиво управление на горите чрез своя избор при закупуване на такива продукти. Наскоро най-големият международен сайт за електронна търговия също призна FSC сертифицираната дървесина като един от материалите, производството на който спомага за смекчаване на климатичните промени.

Получаването на FSC сертификати за устойчиво управление на горите обаче не е безусловно. И трите международни компании „Сойл асосиейшън сертификейшън“, „Контрол Юнион“ и „Непкон“ отговорни за коректното прилагане на горската сертификация в ЮЗДП, периодично откриват пропуски в управлението на горите, които ако не бъдат отстранени в определени срокове, водят до замразяване на сертификатите. Повече усилия се очаква да бъдат приложени за подобряване на здравословните и безопасни условия на труд, за модернизиране технологиите на дърводобив, за поддръжка на горските пътища в добро експлоатационно състояние и за ограничаване ползването на пестициди, торове и неместни дървесни видове в горското стопанство.

Пълна информация за получените от ЮЗДП сертификати е налична на страницата на FSC: https://info.fsc.org/