Бобовдолци скочиха срещу намерението на „Хийт енерджи” да прави бордюри в Големо село

Кметът Елза Величкова и председателят на ОбС Елеонора Христова заявиха, че местната управа продължава да е против инвестиционното намерение на пернишката фирма.

Бобовдолци отново скачат срещу инвеститори, за които има съмнения, че ще преработват отпадъци в Големо село. До дни Общинският съвет ще излезе с декларация срещу проект на „Хийт енерджи” ЕООД – Перник да произвежда полимерни пясъчни продукти на площадката си до ТЕЦ „Бобов дол”, на която се съхраняват приемани от топлоцентралата неопасни отпадъци. Инвестиционното намерение на дружеството, свързвано с Христо Ковачки, предизвика скандал в Общинския съвет в Бобов дол. Фитила запали Росица Борисова. Съветничката от ГЕРБ попита обявено ли е в общината и къде инвестиционното намерение, за което преди дни е прочела във в. „Вяра” и на табло в Големо село. Опасенията на Борисова бяха, че общината ще изпусне сроковете да реагира срещу намерението. Стигна се до размяна на остри реплики и обвинения в бездействие от страна на общинската управа.

„Още в самото начало ви уведомихме, че с г-жа Величкова сме били при областния управител, който предприе действия ТЕЦ-ът да стане обект от национално значение, и това изобщо не минава през общината! Най-подробно ви обяснихме това!”, каза председателят на Общинския съвет Елеонора Христова.

 

Росица Борисова поиска общинската управа да излезе със становище за намерението на „Хийт енерджи”.

„Не прехвърляй топката на областния управител! Областният управител си е областен управител! Областният управител не живее тук! Аз и всички останали живеем тук! Не може те да ми пишат, че тая площадка е на 8 км от Големо село и на 3 км от Долистово!”, посочи Борисова.

Кметът Елза Величкова се включи в полемиката и подчерта, че от местната управа са опитали да убедят областния да не се взема решение централата да бъде включена в списъка на стратегическите обекти за страната, но без резултат. „Обяснихме на областния управител да не вземат такова решение, защото това ще се използва като площадка за отпадъци. Казах, че намерението не мина през общината. Тогава областният управител събра всички кметове – беше ги организирал, и само аз, Елеонора Христова, кметът на Трекляно и кметът на Невестино гласувахме против. Всички останали гласуваха „за”, обясни Величкова.

„Те си гласуват, но дайте ние да направим нещо!”, апелира Росица Борисова.

„Ние няма какво да направим срещу държавата! Вие знаете, че Мая Спасова (общинска съветничка от ГЕРБ, бел. авт.) още по време на заседание на комисията по екология откри, че в предложението пише „всякакви отпадъци”! Още тогава взехме решението, че не може да се изгражда площадка за всякакви отпадъци, а само за строителни отпадъци! Знаете, че на заседание гласувахме „против” и не разрешихме да се изгради такава площадка за отпадъци! На инвеститора естествено това не му свърши работа! След като разбраха, че няма да разрешим това,  което искат, започнаха да действат по друг начин!”, избухна председателката Христова.

„Те искаха и от мен еднолично да разреша, но аз не се съгласих! Тогава прокараха предложението си през държавата, през областната администрация!”, допълни Величкова.

„Аз питам за становище на кмета! Какво ще бъде становището на кмета на общината?! Ще бъдем ли запознати с това становище?! Нещата са представени като бетонни блокчета, за да не е опасно, нали! Явно тука трябва да си се борим!”, настоя Росица Борисова.

Валери Радлев предложи на колегите си да излязат с декларация срещу инвестицията.

„Ние си гласувахме „против” и вие го знаете! Каквото е трябвало на местно ниво, сме го взели като решение и сме ви уведомили за всичко!”, посочи отново Елеонора Христова.

„Да вземем решение да обжалваме! Росица Борисова е права! Вземете решение Общинският съвет да излезем с декларация, да изпратим писмо до Министерския съвет, до Народното събрание!”, включи се и Валери Радлев от БСП.

По негово предложение бе решено председателите на групи в Общинския съвет да напишат декларация срещу изграждането на линия за производство на полимерни пясъчни продукти, която да бъде и приета на следващото заседание на 27 октомври и да се изпрати до Министерския съвет, Народното събрание и др. държавни ведомства. Предложението бе подкрепено от 13 от съветниците. Двама от тях гласуваха с „въздържал се”.

Както писахме, пернишката фирма „Хийт енерджи” е внесла в РИОСВ – София инвестиционно предложение за изграждане на линия за производство на полимерни пясъчни продукти в имот в землището на Големо село. От инвестиционното намерение става ясно, че на площадката на „Хийт Енерджи” ЕООД, намираща се в непосредствена близост до ТЕЦ „Бобов дол”, на която са съхранени приемани от топлоцентралата неопасни отпадъци, ще се произвеждат плочки, бордюри, стълбове.

Припомняме още, че съгласно Закона за опазване на околната среда и Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда на интернет страницата на РИОСВ е осигурен обществен достъп до уведомлението за инвестиционно предложение, което е на сайта от 28 септември.

Становища, мнения и/или възражения относно реализацията на инвестиционното предложение се приемат в деловодството на РИОСВ – София, представени лично и/или изпратени с пощенски оператор и/или по електронна поща. Припомняме още, че миналата година община Бобов дол спря друго инвестиционно намерение на „Хийт енерджи”-Перник, с управител Диляна Авджиева. Тогава искаха разрешение за промяна предназначението на устройствена зона  от предимно производствена за производство на бетон и бетонови изделия и площадка за съхранение и третиране на отпадъци.

Юлияна КОЛЧАКОВА