Дупничани отрупаха с дарове мигащата икона на св. Петка в храма „Св. Георги”

Дупничани се поклониnа на света Петка и отрупаха с дарове иконата.

Десетки вярващи избраха църквата „Св. Георги Победоносец”, за да се помолят за здраве на Петковден, въпреки че наблизо има църква и параклис с името на света Петка – в село Яхиново и над градския парк „Рила”. През целия празничен ден край касата в катедралния храм имаше чакащи за свещи, а свещниците бяха пълни.

Пред иконата на света Петка хората също изчакваха, за да им дойде редът да се поклонят. Смятаната за чудотворна икона бе отрупана с подаръци – цветя, кърпи, пакети с брашно, бутилки с олио, пари. Традиционно бе отслужена тържествена литургия, а вярващи раздаваха за здраве варено жито и питки. За първи път името на светицата в най-големия дупнишки храм чуха  две момиченца – на 7 и 6 г. от село Джерман. Двете сестрички, доведени от майка им и баба им, нямаха търпение да вземат свещичките и сами да ги запалят и поставят на свещниците.

Сестрички на 7 и 6 г. от с. Джерман запалиха свещички в храма.

Св. Петка от едноименната икона, намираща се до южния вход на храма, е специална за много хора. Тази икона върши чудеса, твърдят вярващи. И ние, и миряните много обичаме тази икона. Тя е изрисувана така, че очите й примигват. Това се забелязва, когато човек постои известно време пред лика на светицата и се помоли. И ние, и миряните много обичаме тази икона, обясняват служители в църквата. Има и хора, които отдават ефекта на слънчевите лъчи и светлината, падащи върху иконата от намиращите се вдясно от нея прозорци.

Юлияна КОЛЧАКОВА