Стефан Чапрашиков, Крум Чапрашиков и Жак Асеов стават почетни граждани на Дупница

Крум Чапрашиков

Стефан Чапрашиков, Крум Чапрашиков и Жак Асеов да бъдат удостоени със званието “Почетен гражданин”, предлага кметът на общината Методи Чимев по повод празника на Дупница – 19 октомври. Тримата именити дупничани ще бъдат наградени посмъртно. Стефан и Крум Чапрашикови и Жак Асеов отдавна не са сред живите, но приносът им за развитието на града, а и страната не е забравен.

Стефан Чапрашиков

Стефан Чапрашиков (1874-1944) е юрист, дипломат, тютюнотърговец, активен туристически деятел, състезател по конен спорт, член на Международния олимпийски комитет и почетен председател на Българския олимпийски комитет. Бил е личен секретар на цар Фердинанд. Участва като доброволец в Балканската война, награден е с Орден за храброст, Народен орден “За граждански заслуги” и др. “Активно помага, най-вече финансово, по много поводи и за много събития, които се провеждат в Дупница, дарява 5000 лева на дупнишкото сиропиталище “Милосърдие”, мотивира предложението си Методи Чимев.

Жак Асеов

Крум Чапрашиков (1882-1934) завършва право във Франция, кмет на Дупница в периода 1909-1912 г., поставя началото на благоустрояването на града и неговото модерно водоснабдяване. Два пъти избиран за депутат. Участник в Балканската война и като четник при Христо Чернопеев и Яне Сандански в националното движение за освобождение на Македония. Един от най-големите благодетели на Дупница, който за построяване на читалището дарява над 1 600 000 лева, подпомага и построяването на Туристическия дом. По негова инициатива е създадена първата безплатна ученическа трапезария. Жак Асеов (1895-1982) – един от най-крупните тютюнотърговци в България, е роден в Дупница. Спонсорира построяването на хижите “Скакавица”, “Осогово” и “Мусала”. Дарява 250 000 лева за изграждането на дупнишкото читалище „Напредък”, 100 000 лева – за Девическото стопанско училище и 180 000 лева – за водопровод на село Баланово. Поставя началото на фонд “Туристически дом” със сумата от 170 000 лева. Изгражда със собствени средства пътя от село Самораново до почивната станция над него, дарява на местното училище 30 000 лева. Прави големи дарения за болници, училища, трапезарии, почивни домове за работници.

Методи Чимев

Общинският съвет е давал посмъртно званието „Почетен гражданин” и на други дупничани с принос към града. Не е прецедент решението, което ще предложим за гласуване на тържествената си сесия на 19 октомври. На сесията са поканени областният управител и депутатите и се очаква тези, които ще се отзоват, да поздравят хората от града и общината, каза председателят на местния парламент Костадин Костадинов.

Юлияна КОЛЧАКОВА