Депутатите отхвърлиха искането за оставка на Цвета Караянчева

Парламентът отхвърли искането на опозицията да отстрани от поста председател на Народното събрание Цвета Караянчева. За отстраняването на Караянчева гласуваха БСП и ДПС. Подкрепа със 126 гласа за председателя на Народното събрание дадоха управляващата коалиция, “Воля” и част от независимите.

БСП и ДПС поискаха оставката с мотиви, че тя не изпълнява задълженията си като председател, не познава Конституцията, уронва престижа на Народното събрание.

“Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това”, заяви Цвета Караянчева от парламентарната трибуна след изслушването на депутатите.

“Благодаря на тези от вас, които казаха хубави думи за мен. Искам да благодаря и на коалицията БСП-ДПС, че ми дават възможност да се защитя от парламентарната трибуна и така да отговоря на синхронизираната им атака. Фактът, че в мотивите за искането на оставката ми присъства мое изказване отпреди три години, е показателен за слабостта на мотивите на БСП и ДПС, събрани от 9 кладенеца”, заяви Караянчева.

“Целта ви не съм аз, жената Цвета Караянчева. Нито постът председател на Народното събрание. Вашата цел е свалянето на законно избраната и публично сключена управляваща коалиция от властта. Забравяте, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврати. Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета най-малко от вас”, каза накрая Караянчева./БНТ