Затварят Благоевград заради многото случаи на Ковид?

„Не пътувайте без причина в областите Благоевград и Търговище“, това призова на пресконференция здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Поводът е бумът на новозаразени с коронавирус.

Според РЗИ-Благоевград към 14 октомври на територията на областта новорегистрираните случаи с COVID-19 са общо 53, като най-голям брой са регистрирани в Благоевград.

Според главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев Областният оперативен щаб в Благоевград ще въведе по-строги мерки заради високия процент заболеваемост от коронавируса. Министър Ангелов допълни, че РЗИ стриктно ще следят за спазване на противоепидемичните мерки, включително в дискотеки, ресторанти, нощни клубове. Той изрази подкрепа към всички здравни инспектори, докато си вършат работата. Защото при неспазване на мерките ще се затварят заведения, а това неминуемо ще доведе до натиск над служителите на РЗИ. „Само с дисциплина и спазване на всички мерки ще се преборим с проблема“, убеден е проф. Костадинов.

Същевременно стана ясно, че кметът на община Благоевград инж. Румен Томов свиква в петък Кризисния щаб във връзка с разпространението на коронавируса и завишаването на новорегистрираните случаи в страната. На заседанието ще се вземат спешни мерки, свързани с общественото здраве по отношение на инфекциозното заболяване.

В четвъртък градоначалникът даде пресконференция, на която разясни ситуацията, в която се намира община Благоевград по отношение на борбата с COVID-19. Стана ясно, че заразени са 17 души от 83-членния състав на ансамбъл „Пирин”. Всички техни колеги и ръководители са тествани, като резултатите се очакват. Томов обясни, че в последните 10 дни се наблюдава ръст на приетите в болнични заведения с около 25%, което е тревожна тенденция. Той разясни, че тревожната тенденция е за цялата страна, а не само за област Благоевград.

„Притеснени сме от ситуацията. В петък свиквам Общинския кризисен щаб. Досега сме получили само 10 литра спирт от държавата и ни е изключително трудно финансово“, каза кметът.

Три пъти от общинската администрация са правени искания и е отправян апел към държавата за отпускане на средства за подпомагане дейността на общината за справяне с коронакризата. Отговор няма и до момента, казаха от ръководството на общината по време на брифинга. По думите на Томов парите, които община Благоевград е похарчила до момента, са около 340 000 лева от началото на пандемията. На въпрос дали ще бъде затворен пазарът в града и ще се наложат ли по-строги мерки, извън разписаните от Министерския съвет, Томов заяви, че подобни мерки няма да се взимат.