Ограничават провеждането на сватби и кръщенета в Благоевград

Засилват се мерките на открития кооперативен пазар в града

Кризисният щаб на община Благоевград взе конкретни мерки във връзка с епидемичната обстановка. Щабът взе решение от 19 октомври (понеделник) да се ограничи провеждането на сватби, кръщенета и други тържества, на които присъстват голям брой хора. Това ограничение ще бъде наложено със заповед, която влиза в сила от 19 октомври. Ограничението не важи за извършването на самите ритуали, като същите следва да се изпълняват при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Засилват се мерките на открития кооперативен пазар в Благоевград. Екипи от община Благоевград ще извършват проверки за спазването на противоепидемичните мерки на територията на открития пазар. Проверяващите следят за носенето на предпазни средства, спазването на отстояния и разделение на потоците, както и извършването на дезинфекция. В зависимост от епидемичната обстановка строгите мерки може да бъдат променени. Въведените противоепидемични мерки за носене на предпазни маски в закрити помещения, автобусите на градския транспорт и спазване на изискването за социална дистанция остават. Щабът реши да продължат дейностите по дезинфекция на откритите обществени площи в Благоевград. Дезинфекция с машинно миене на улиците в община Благоевград продължава да се осъществява по график от фирма “Биострой“. Община Благоевград призовава за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, за да запазим здравето на нас и нашите близки хора.

Също така кметът на Благоевград Румен Томов и заместниците му – д-р инж. Василиса Павлова, инж. Евгени Терзиев и Ясен Попвасилев, проведоха работна среща с директорите на училищата на територията на община Благоевград.

Основна цел на срещата беше дискутирането на мерките за сигурност и безопасност, взети във връзка с опазване здравето на учениците и работещите в училищата. Беше поставен въпросът за осигуряването на един учител при пътуванията на децата от близките села, с цел да бъдат предотвратени бъдещи инциденти. Община Благоевград в лицето на ресорния зам.-кмет по култура и хуманитарни дейности д-р инж. Василиса Павлова се ангажира с изготвянето на примерен график, в който всички училища да бъдат ангажирани солидарно с осигуряването на един отговорник, който да следи за реда и дисциплината при пътуванията на децата.