Манастирът “Свети Лука” край Граница отбеляза храмов празник

Поликарп отслужи св. литургия, кметът Петър Паунов сред миряните в храма

 

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи архиерейска св. литургия в манастира “Свети Лука” край кюстендилското село Граница в деня на св. ап. и ев. Лука и св. вмчца Злата Мъгленска.

В съслужение с него в богослужението взеха участие архимандрит Исаак – архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия, архимандрит Евтимий, протойерей Светослав Григоров, ефимерий на манастира, протойерей Костадин Тренев, свещеник Петър Кудузки, свещеник Иларион Стоянчов, както и йеродяконите  Вартоломей и Поликарп.

В Софийска епархия, в Кюстендилска духовна околия се намира единственият манастир, посветен на св. апостол и евангелист Лука.

Да почетат манастирския празник и се помолят на св. Лука, в топлия октомврийски ден десетки поклонници се изкачиха до светата обител, сред които бе монахиня Павла от Църногорския манастир, която влезе в радостта на своята сестра в Христа – монахиня Фотиния, игумения на св. обител.

Сред миряните в храма бе още кметът на Кюстендил Петър Паунов, който е неизменно до духовенството на околията и винаги с готовност и самоотверженост помага с всичко, което е по силите му. В края на литургията с празнично слово към многобройните присъстващи се обърна еп. Поликарп.

Той поздрави присъстващите, приветства игумения Фотиния и преподаде благослов от патриарх Неофит. От своя страна игуменията сърдечно благодари на епископа за празничното богослужение и като му поднесе букет цветя, отправи благопожелания за здраве, благодатни успехи и по-чести срещи със софийското ръководство.

В навечерието на празника се състоя празнична вечерня с петохлебие в Граничката света обител “Св. ап. и ев. Лука”, отслужена от архимандрит Исаак.