Община Дупница осигури водоноски след голямата ВиК авария

Община Дупница осигури водоноски, след като градът остана 3 дни на сухо заради голяма авария на довеждащ водопровод. Водоноските се движат в различни квартали, като всеки може да се свърже с дежурен в общината и да поиска помощ.

От петък в Дупница и в няколко от близките села няма вода. В неделя чешмите течаха само в някои части на града.,

Авариралата тръба е бетонова, на повече от 30 години. Екипи на местното ВиК дружество трето денонощие са на мястото и работят по отстраняването на аварията. Ръководството на общината и председателят на ОбС също са на терен. „Повредата е много сериозна. Скъсани са около три метра от тръбата на водопровод. Вода се подава по алтернативни варианти. Има и села, които са без вода като Бистрица и Грамада. Джерман има собствен водоизточник и издържа досега и Яхиново, но и Яхиново сме го подсигурили от язовира. Основно градът е проблем”, каза управителят на ВиК инж. Илия Илиев:

В неделя също се работеше усилено по отстраняване на аварията. Тежка строителна техника премахна старите бетони, а ръчно се копае участък под тръбата. „Целта е да се изгради първо метален кожух, а върху него и стоманобетонов.

Междувременно от Разград пътува специална тръба, а екип специалисти ще пристигне в понеделник. От Пазарджик пък пристигат специални части за връзка. Оказва се, че в цяла България само на тези места има материали. По всеобщо мнение на различни ВиК дружества такъв тип аварии са възможно най-трудни”, обясни председателят на ОбС Костадин Костадинов.

Подобна авария не се е случвала в града от 20-25 години. На терен са работили дори и през нощта над 20 души, включително техника и специалисти. Двукратно се е правил бетонов обръч, но налягането е силно и го е разрушило.

Пренасочената вода от други източници е малко и не достига, като дупничани се надяват аварията в най-скоро време да бъде отстранена.