Кметът инж. Методи Чимев: Дупница търпи промяна към добро

Методи Чимев
  • Все по-близо сме до разкриването на работни места със сериозна производствена дейност

Всички виждат, че Дупница търпи промяна към добро, че пътят, който сме поели, е правилният. Това заяви кметът инж. Методи Чимев пред „Вяра” по повод празника на града – 19 октомври.

„Някой път нещата се случват бавно, но важното е пътят да бъде в правилната посока. Освен инфраструктурата, която си остава основният проблем и която се подобри, макар и да е още далеч от желаното, вече погледнахме по-сериозно и към един друг отрасъл, който в годините по-скоро бе използван само като добри намерения и желания. Туризмът. Освен с откритата минерална вода, за която вече тече процедура по избор на изпълнител за сондаж, имаме готов проект за атрактивна туристическа атракция в района над село Бистрица. Първите две стъпки са това. Едната ще се реализира в малко по-дълъг период, по обективни причини, но втората ще бъде скорошна и с голям ефект. Убеден съм, че след реализацията на тази атракция потокът от туристи ще бъде много сериозен, а това ще бъде началото на развитие на туризма в общината. Разбира се, туристопотокът ще бъде и източник на свежи пари, а след това и капитали, които ще се влеят в местната икономика, както и даде възможност за развитие на местния бизнес в тази ниша.

Радостното е, че сме все по-близо и до разкриването на работни места със сериозна производствена дейност, като процесите в тази насока са вече стартирали от инвеститорите. Това ще даде допълнителен тласък на местната икономика”, обясни градоначалникът. На въпрос какво е Дупница за него, той отговори: „Дупница винаги е бил град, обвит с особена магия.  Много мои приятели и познати, когато са гостували в нашия град, са отбелязвали, че във въздуха се усеща един магнетизъм, някаква особена сила, която те зарежда с положителни емоции, но и те кара подсъзнателно да искаш отново да посетиш Дупница. Дали защото свети Иван Рилски бди над града, дали заради невероятната природа и пейзажи, но е факт”, допълни градоначалникът. Пред „Вяра” той обясни колко важно за развитието на един град е да има връзка между миналото, настоящето и бъдещето.

„В исторически план Дупница винаги е бил център на всякакви събития още отпреди стотици години. Историята също е оставила своя отпечатък. Безспорен е и горделивият и несломим дух на дупничанина, с което сме известни не само в пределите на страната, но и зад граница. И наша задача е да продължим да опазваме направеното от дедите ни, като успоредно с това създаваме нови посоки за поколенията след нас. Защото нашето утре е свързано с онова утре, когато нашите деца ще могат да живеят в един по-красив, по-чист и модерен град”.

Според него най-важното е да вярваме в по-доброто, да бъдем коректни помежду си, да бъдем отговорни както към населеното си място, така и към нашите деца. „Защото ние сме еталонът за младото поколение и ние сме хората, които трябва да им показват грешките и насърчаваме в успехите”, допълни кметът Чимев.

Даниела ПЕТРОВА