Нови противоепидемични мерки в Словения, Полша и Словакия

Правителството на Словения обяви официално епидемия от коронавирус на територията на цялата страна, която влиза в сила от днес и ще продължи 30 дни. Активиран е националният план за защита, но в периода на епидемията ще бъдат прилагани същите мерки, които действат и в момента.

Работодателите са призовани да организират работата от вкъщи там, където е възможно. Студентите и учениците от шести клас нагоре преминават на дистанционно обучение, а останалите ще посещават занятия в понеделник.

Частта на позитивните резултати в общия брой на тестовете в Словения за първи път надхвърли 19 процента, след като вирусът беше потвърден в 726 случая при направени 3765 теста.

Междувременно полските власти ще изградят полева болница на националния стадион в столицата Варшава заради увеличаващия се брой заразени с новия коронавирус, предаде „Ройтерс”. Говорител на правителството съобщи, че полевата болница ще разполага с 500 легла за пациенти с Covid-19.

До 8000 военни и 50 000 държавни служители в Словакия пък ще бъдат изследвани за коронавирус в рамките на масово тестване. Военни, полицаи и пожарникари ще бъдат мобилизирани за безпрецедентния проект, наречен “Обща отговорност”, съобщи словашкият министър на отбраната Ярослав Над.

Премиерът Игор Матович коментира, че за да бъде успешно тестването, то трябва да включва възможно по-голям брой хора и уточни, че алтернативата е общонационална карантина. Пробно изследване ще бъде направено от петък до неделя в огнищата на зараза в страната, след което ще има ново тестване от 30 октомври до 1 ноември и от 6 до 8 ноември.

До момента Словакия е регистрирала близо 30 хиляди случая с коронавирус./БНР