Заев: България не изисква промяна на конституцията ни

България не иска Северна Македония да промени конституцията си и решението не е чрез подписване на ново споразумение, заяви премиерът Зоран Заев.

Вече имаме договор и трябва да разрешим въпросите чрез съвместни комисии, каза още Заев в отговор на въпрос дали се обмисля ново споразумение между Северна Македония и България и дали София е поискала промяна в македонската конституция, предаде МИА.

„Вече имаме договор. Това е Договорът за приятелство и добросъседство с България. Това споразумение решава исторически личности и дати, които заедно трябва да честваме, чрез което ще изградим приятелство и това е част от нашата обща история. В договора, който е подписан на македонски и български език, се говори за двата народа. Нашият македонски език и македонският народ са регистрирани в ООН и признати от целия свят. Защо все още има дилема в позицията на приятелска България  – „ние признаваме реалността на съществуването на македонския език и македонския народ“. Очаквам крачка напред и израз на голямо приятелство, каквото изпитва българският народ към македонския народ, това изпитва македонският народ към българския народ, очаквам ясно недвусмислено изявление, което да потвърди нашия македонски език и македонския народ. Нито има нужда, нито държавите признават идентичността, нито държавите са призовани да признават идентичността“, каза Заев.

Македонският премиер обяви, че разговорите на Съвместната комисия по исторически въпроси ще продължат и през следващия период, като ги насърчи да продължат с усилена динамика. Той подчерта, че правото и задължението на Съвместната комисия между Северна Македония и България да разрешава историческите въпроси и историческите личности се дължи на решимостта двете държави да ги празнуват заедно, както е записано в споразумението.

Заев също така отбеляза, че за една година между София и Скопие има решения за пет исторически фигури, в три исторически периода и „това само по себе си е потвърждение, че продължаваме да решаваме въпроси, именно в духа на приятелство, сътрудничество и насърчаване на добросъседските отношения между двете страни“.

Македонският премиер за пореден път изрази увереност, че през декември ще има междуправителствена конференция. „Но ако не се случи, тогава трябва да се знае, че от нас е поискано нещо, за което нито можем да говорим, нито бихме искали да приемем“, подчерта той. /БГНЕС