Официално: Маските на открито стават задължителни (обновена)

От четвъртък карантината става от 14 десет дни само при определени условия

Маските стават задължителни и на открито от четвъртък. Това стана ясно след заседание на експертните съвети и здравния министър проф. Костадин Ангелов във вторник. Мярката ще бъде в сила до края на ноември.

За връщането на мярката се обявиха много лекари и медицински сестри, а причината за това – високият ръст на новозаразени. Заповедта ще влезе в сила от четвъртък.

Очакваме намаляване на заболеваемостта ако се спазват стриктно мерките. В други държави това е факт. Ще дадем един ден възможност на българските граждани, за да се снабдят с маски и считаме, че от четвъртък маските на открито ще бъдат задължителни за всички”, заяви проф. Ангелов.

“Целта ни е броят на заразените българи да бъде намален, за да може по-малко от тях да бъдат приемани в болници и по-малко да умират, добави Ангелов. В Ловешка област 6 болници са ангажирани с лечение на COVID симптоматика. Две са основните болници активно участващи при лечение на пациенти с COVID – в Ловеч и болницата в Троян. Там има достатъчно свободни легла. Учебният процес ще продължи присъствено в училищата в Ловеч”, добави той.

Мерките са еднакви за всички. Маските ще са задължителни до края на ноември ако ситуацията е такава, каквато е сега.Моята заповед днес ще бъде със срок края на ноември. Министър Каракачанов се е самоизолирал в деня, в който е разбрал, че е бил контактен с положителен на коронавирус, именно в неделя. Днес стана ясно, че командирът на ВВС ген. Димитър Петров е положителен на коронавирус. Президентът Радев ще бъде поставен под карантина, защото е бил контактен, каза още Ангелов. Той уточни, че Националният логистичен център ще бъде ситуиран в София, той ще работи като кол център 24 часа 7 дни в седмицата. Държавата ще бъде разделена на 6 административни големи района. За всяка една шестица има няколко административни области. Този денонощен център ще има задачата да осъществява ефективна логистика на всички процеси между всички институции денонощно.