Ограничават достъпа до стадиона в Кюстендил

Петър Паунов

В Гоце Делчев въвеждат вечерен час

 

Броят на случаите с коронавирус в община Кюстендил и областта се е покачил, сочат данните на Областния кризисен щаб. От направените 11 проби през последното денонощие за общината 4 са положителни. Това означава, че над 30% от пробите за Кюстендил са положителни за COVID-19, обяви на пресконференция кметът Петър Паунов. По думите му шестима са настанените в болницата в областния град. Приет е и нов пациент, който пети ден не може да свали температурата.

„Броят на заразените започва да се покачва стремително и тревогите ни дали системата скоро няма да бъде претоварена са сериозни. Лекарите не са спирали да работят и ако в момента не овладеем темповете, мога да кажа, че до седмица ще съжаляваме за това, че не сме се вслушали в разума. А той повелява спазване на задължителната дистанция, носенето на маски на открито и на закрито. Това са препоръки, които трябва да спазваме”, каза Паунов. Той заяви още, че достъпът до стадион “Осогово” ще е ограничен. “От тази минута не трябва да припарват в закритите помещения нито родители, нито роднини на децата, които тренират. Стадионът ще се посещава единствено от децата и от треньорите. Охраната ще бъде засилена и ще се засили спазването на мерките по отношение носенето на маски на закрито. Виждаме какво се случва в цялата страна, както и в света. До 4-ти-5-и ден заразените се чувстват добре, след това се появява стремглаво влошаване на здравословното състояние. Болниците могат да се пълнят с легла, но няма да има кой да пусне една система. Загубихме десетки лекари, моля ви да не се случва това тук”, заяви още Петър Паунов и допълни, че от името на лекарското съсловие в Кюстендил предава тяхната молба, а тя е – носете маски, не посещавайте непроветрени помещения, защото няма кой да ни лекува.

 

Владимир Москов

“В момента Кюстендил имаме шанса да сме все още относително спокойно място по отношение на коронавируса, затова и взимаме мерки за стадион „Осогово“, каза в заключение Паунов и отново призова събирания да се правят на открито, докато времето навън в хубаво.

По данни на Областния кризисен щаб новозаразените лица с коронавирусна инфекция в Кюстендилска област през изминалото денонощие са общо 13. Шест лица са дали положителни проби от община Кюстендил и шест от община Дупница. Един човек е новозаразен с Ковид-19 в община Рила.

Единадесет души са хоспитализирани в Ковид-отделението на Общинската болница в Дупница към този час. Един от пациентите е интубиран, а трима са на кислородна терапия, съобщават от МБАЛ “Св. Иван Рилски”.

Същевременно стана ясно, че в община Гоце Делчев въвеждат вечерен час за непълнолетни лица, съобщиха от общинската администрация. Това е част от допълнителните мерки, свързани с ограничаване разпространението на коронавируса на територията на общината.
Мерките се въвеждат след заседание на Общинския кризисен щаб и са следствие от усложнената епидемиологична обстановка в общината и в област Благоевград. През последните седмици в Гоцеделчевско има увеличение в броя на хората, диагностицирани с COVID-19, а капацитетът на отделенията на местното лечебно заведение МБАЛ “Иван Скендеров”, в които се лекуват пациенти с коронавирус, е запълнен.
Със заповед на кмета на общината Владимир Москов за срок от 14 дни се преустановява провеждането на групови празненства на закрито, в това число сватби, годежи, кръщенета и други. Сключването на граждански бракове ще става с до десет гости в залата. Въвежда се и забрана за излизане на пълнолетни лица за времето от 21 до 6,30 часа без основателна причина. Като такива се посочват посещение на личен лекар, лечебно заведение, аптека и магазин за хранителни стоки.