Изгониха самонастанило се семейство в общинско жилище

  • Акция по принудително изземване тече в Перник, в апартаментите цари пълна разруха

Община Перник започна принудително изземване на общински жилища от наемателите им в блок №11 в кв. „Мошино“. В първия ден от акцията ще бъдат иззети 6 апартамента, а до края на седмицата броят им ще бъде 21. Това се налага, тъй като нито един от наемателите не е освободил доброволно жилището си, след като заповедта му е връчена, а законовият срок е изтекъл.

До принудителното освобождаване на общинските жилища се стигна, след като наемателите им не са подали необходимите документи в началото на 2020 г. Освен това при проверки през месец август в блока са установени десетки нарушения, сред които самонастаняване без необходимите документи, системно неплащане на наеми и консумативи, унищожена общинска собственост, многократни нарушения на Наредба №1 за обществения ред и много други.

При изземване в апартамент на първия етаж, в който според всички документи е необитаем, бе установено самонастанило се семейство.

Местните хора подкрепиха акцията, дари са на мнение, че е закъсняла. Перничанин изрази възмущение от самонастанилото се семейство: „Как става така да се самонастаняват? С моята съпруга сме подали редовно документи за такова жилище и чакаме вече доста време. А някакви си решават да се настанят самостоятелно. Грубо погазване на закона, заслужават затвор”. Друг жител на Перник попита: „Защо не давате на свестни хора със семейства, които наистина имат нужда и по-скоро ще допринесат за това жилище, вместо други като въпросните наематели да рушат? Аз и семейството ми чакаме от две години без никакъв напредък. Защо се дават жилища на хора, които не ценят, а нормални семейства стоят без жилище?

Перничани се оплакаха и от съседи, наематели на общински жилища: „В съседните блокове живеем хора, които плащаме данъци и всичко необходимо и съвсем не сме длъжни да търпим мизерията и боклуците, които хвърчат по целия паркинг, в допълнение с денонощните крясъци. В бл. 20 на „Бучински път” наемателите не дават средства за стълбищно осветление, не дават пари за ремонти, нито за покрива. Имаме много оплаквания от една от наемателките. Обърнете внимание.

Преди години се наложи да вляза в такъв блок. Онемях. Бяха клали огън на междуетажните площадки. Нямаше цели стени. Имаше стаи без прозорци и там също остатъци от огън”, споделят възмутени жители на Перник.