Инфекциозните отделения в страната получават допълнително средства

Най-големият проблем в момента е с медиците на първа линия

Навлизаме в сериозна фаза на епидемията от Covid-19, предупреди на днешния редовен брифинг на кризисния щаб здравният министър Костадин Ангелов. Той подчерта, че медиците на първа линия вече са изморени, а много от тях са заразени, под карантина или в болници. Здравната система се нуждае от помощ и тя ще се търси сред специалистите от извънболничната помощ и студентите по медицина, обяви министър Ангелов.

От началото на епидемията са регистрирани 1727 медици с коронавирус. Само през последното денонощие има нови 45 позитивни лекари, сестри, фелдшери и санитари. Медиците на първа линия са най-сериозният проблем на системата в момента, категоричен е министър Ангелов:

“Всички са изморени, голяма част от тях са заразени, голяма част от тях са болни, някои са и в реанимации”.

Резерви ще се търсят сред специалистите в извънболничната помощ и студентите по медицина, посочи здравният министър.

“Ще настоявам кметовете в общини, където имаме сериозен недостиг на медицински специалисти, да направят среща с лекарите в извънболничната медицинска помощ; на тях да им се осигури възможност да помогнат на своите колеги и съответно да получат възнаграждение”.

Всички инфекциозни отделения в страната ще получат допълнителен финансов ресурс със задна дата от 1 август, за да могат да осигурят 70% готовност в легловата база за всички случаи на Covid-19.

Това обяви по време на изслушването си в пленарната зала министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Той обяви, че най-големият проблем при овладяване на Covid-19 е неизвестността, заради която не могат да бъдат правени планове, както за лечение, така и за неговото разпространение.

За противогрипните ваксини министър Ангелов поясни:

“За тази година бяха предвидени с 60 хил. повече ваксини, т.е. 50% повече. Стават 180 хиляди ваксини по националната програма. На българския пазар допълнително бяха вкарани и ще бъдат вкарани 140 хиляди броя ваксини. Търсенето в момента е изключително голямо. Търсенето в момента е в целия свят, наясно сме, че в момента има по-голямо търсене за ваксини“.

Депутатите приеха проекта на БСП в срок до един месец Министерският съвет да актуализира и да приведе в действие Националния план на страната за готовност за грипна епидемия./БНР