Лидерите на „Златна зора“ отиват в затвора

Гръцки съд издаде присъда за затвор на шефа на неонацистката „Златна зора“ Никос Михалолякос и бившите му висши помощници за създаване и управление на престъпна организация. Така приключва един от най-важните процеси в политическата история на страната, съобщава АФП.

След решението трябва да бъдат издадени заповеди за незабавен арест на Михалолякос и над дузина бивши депутати от партията, разпореди съдът.

На 14 октомври лидерът на “Златна зора” и петима бивши депутати от партията бяха осъдени на до 13 години затвор. Убиецът на музиканта Павлос Фисас, Йоргос Рупакиас, бе осъден на доживотен затвор. След това адвокатите имаха право на обжалване и на иск присъдите да се променят на условни.

Днес съдът разпореди бившите политици незабавно да стартират излежаване на присъдите и да не чакат дългия процес на обжалване. Главният съдия Мария Лепеноти в понеделник публично осъди искането на държавния обвинител повечето от осъдените да бъдат освободени временно в очакване на обжалването, което може да отнеме години.

Съдът постанови, че „Златна зора“ е престъпна организация, управлявана от Михалолякос в йерархия във военен стил по модел на нацистката система на Хитлер.

Процесът бе предизвикан от убийството на антифашисткия рапър Павлос Фисас през 2013 г., който бе обсаден от членове на „Златна зора“ и смъртоносно намушкан.

В продължително разследване досъдебните магистрати очертаха действия на групата по сформиране на облечена в черно милиция, с цел сплашване и побой на опонентите с прахове, лостове и ножове. При претърсване в домовете на членове на партията през 2013 г. бяха открити огнестрелни и други оръжия, както и нацистки символи.

За 62-годишния Михалолякос присъдата ограничи зашеметяващ подем на политик, чиято партия беше третата най-популярна в страната през 2015 г., годината, в която започна процесът./БНТ