Тео Ушев влезе в час по рисуване в кюстендилско училище

Известният графичен дизайнер, плакатист и аниматор Теодор Ушев влезе в час по рисуване в кюстендилското ОУ “Св. св. Кирил и Методий”. Той и неговият екип изненадаха децата от 5-и „а“ клас в учебното заведение, с преподавател Евгени Серафимов. Самият Ушев е учил до седми клас в това училище. Той е почетен гражданин на Кюстендил.

52-годишният кюстендилец имаше и емоционална среща с неговите ученически рисунки. Теодор Ушев се срещна и с директора Мариана Панчева, както и с неговата съученичка Владислава Исакова.

„Това беше наистина незабравимо преживяване за всички ученици от 5-и “а” клас и за целия учителски екип. Разказах за бъдещите арт проекти на талантите от училището. За децата беше много вълнуващо да се срещнат с толкова известен художник. Показахме му две негови рисунки, които се пазят в училището, и остана много приятно изненадан. Наистина имахме незабравим час“, сподели Евгени Серафимов.

Теодор Ушев е роден на 4 февруари 1968 г. Син е на художника Асен Ушев. Дипломира се през 1993 г. в специалност плакат в Художествената академия. В България е известен главно с театралните си афиши от 90-те години. Понастоящем живее в Монреал, Канада, където създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет.

От 2010 г. преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон, Будапеща и много други.

Анимационните му творби – късометражните филми „Тауър Бауър“, детският „Царица“ и „Човекът, който чакаше“ печелят множество награди по света.

Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. в официалното си обръщение за откриването на фестивала френската министърка на културата Орели Филипети казва: „Клермон, това е съпротива. Тези думи на Теодор Ушев, автор на невероятния плакат за 2013 г., дават тон на 35-ото издание на фестивала на късометражното кино в Клермон-Феран.“

През 2013 г. филмът Gloria Victoria е обявен за най-добър анимационен филм на годината в анкета с участието на 15 водещи критици и фестивални директори. Gloria Victoria е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie awards за 2014 г.

През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието „Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев“.

През последните три години той е под прожекторите заради три последователни филма – анимационните „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“ и игралния „8 минути и 19 секунди“. Първият получи номинация за “Оскар”, вторият не спира да получава награди.