5-има от Спешния център в Сапарева баня и двама лекари от Дупница заразени с коронавирус

  • Област Кюстендил е на път към оранжевата зона на заболеваемост с Ковид-19

Петима души от Спешния център в Сапарева баня са заразени с коронавирус. Става дума за лекар, две сестри и двама шофьoри на линейки. Само една от сестрите е настанена за лечение в болница, останалите са под домашна карантина.
В центъра работят общо седем души. За да може да функционира, са били командировани служители от спешните центрове в областта. С коронавирус са били диагностицирани и двама лекари от Дупница.

По данни на Областния кризисен щаб новите случаи на коронавирус в областта за изминалото денонощие са общо 12. Единадесет души са хоспитализирани в Ковид отделението на МБАЛ “Св. Иван Рилски” в град Дупница. Един от пациентите е интубиран, двама са на кислородна терапия. Шестима са настанени в Ковид отделението на болницата в град Кюстендил. Част от пациентите са в средно тежко състояние и на кислородна терапия.

Област Кюстендил е на път към оранжевата зона на заболеваемост с коронавирус. За последните 2 седмици в областта има повишаване на случаите и налице е опасност от жълт код Кюстендилска област да попадне всеки момент в оранжевия, т.е. да се премине заболеваемостта от 60 на 100 хил. души. Това стана ясно по време на заседание на Областния кризисен щаб в Кюстендил. Заседанието председателства областният управител Виктор Янев, участие взе и неговият заместник д-р Матей Попниколов. „Засега обстановката в нашата област е сравнително спокойна, но трябва да бъдем нащрек. Трябва да следим внимателно как се разпространява инфекцията и да предприемаме мерки отговорно и своевременно, защото картината може да се промени рязко и в рамките на дни да се стигне до оранжевата или червената зона“, коментира председателят на Кризисния щаб Виктор Янев. Той благодари за отговорното отношение от страна на жителите на област Кюстендил и апелира за спазване на въведените мерки, за носенето на маски и в никакъв случай да не се подценява опасността от инфекцията. Янев запозна присъстващите членове на Областния щаб с получено писмо и отправени препоръки от Министерството на здравеопазването. В рамките на заседанието бяха обсъдени и данни относно разпространението на Ковид-19 в област Кюстендил. Докладвано бе, че на този етап има свободни легла в двете болници в областта, в които се приемат за лечение пациенти с коронавирусна инфекция. Проблем може да възникне заради липсата на медицински лица. От РЗИ-Кюстендил съобщиха, че към момента има 120 души под карантина. От началото на пандемията досега 6058 души са били под задължителна карантина в област Кюстендил. Диагностицираните лица с Ковид-19 към момента са 71, а излекувани са 578. Починалите в област Кюстендил с коронавирусна инфекция са 36. От ЦСМП докладваха пред Кризисния щаб, че Спешният център в община Сапарева баня функционира нормално и работата му на този етап е обезпечена.

Също така стана ясно, че достъпът в Съдебната палата в Кюстендил става след преминаване през термосензор за измерване на телесната температура, монтиран на централния вход на сградата. Това съобщиха от съда. В случаи на отчитане на телесна температура над 37,2 градуса, хората не се допускат и им се указват причините за това. Това е записано в заповед, подписана от административните ръководители на Окръжен съд-Кюстендил – съдия Пенка Братанова и на Районен съд – Кюстендил – съдия Мая Миленкова.
Когато хората с температура над 37,2 градуса са страни по дела, въпросът за присъствието им в съдебно заседание се решава от съдебния състав.
Контролът върху пропускателния режим на сградата се осъществява от звено “Охрана” – Кюстендил.
Движението в Съдебната палата за всички става задължително с поставени предпазни средства за лице и при спазване на дистанция, допълниха още от съда.